Pühapäeval puhuvad tuuled viivad suure suve ära

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks

Kuni laupäevani saame nautida veel sooja ilma, pühapäevast alates kipub aga peale tulev kõrgrõhuala suve meilt ära viima. 

Uus kõrgrõhuala on Läänemere kohal ja püsib nii täna kui homme. Ööd ja varahommikud on küll jahedad, aga päevane päike selgest taevast tõstab tuju ja tegutsemislusti. Maksimumtemperatuur võib laupäeval veel Lõuna- või Lääne-Eestis 25 kraadini tõusta, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis.

Pühapäeval hakkavad uued tuuled puhuma ja polaarjoone taha eelnevail päevil kogunenud jahe õhk kipub meilt suure suve ära viima. Sel ajal kui meie siin laupäeval kena suveilma naudime, süveneb Barentsi mere kallastel vägev tsüklon ja selle kannul laskub Teravmägedelt külm kõrgrõhuala Barentsi mere ning hiljem Venemaagi põhjaalade kohale. Põhjapoolse kõrgrõhuala ja lõuna poole laskuva madalrõhuala vahel kindlustub kirdesuunaline õhuvool ja pühapäevaks ulatub jahe õhumass juba Eesti idapiirini.

Üsna ühesugune ilmamuster näib püsivat kolmapäevani. Küsimus on vaid, kas taevas on seejuures meil pilvine või selge. Öine õhutemperatuur võib nädala algul sisemaal langeda viie kuni seitsmeni ja päevasooja tuleb üksnes sisemaal 20. Neljapäevaks õõnestab kõrgrõhuala lõuna poolt väheaktiivne madalrõhuala, kuid jahe õhumass ja lisanduv pilvisus ja isegi väike vihm teevad meeleolu halliks.

Ühtegi arvutust ei saa õnneks puhta kullana võtta ja nii on praegu veel varuks ECMWF nelja nädala arvutus, mis pakkus Baltimaile 6. septembrini jätkuvat tavapärasest veidi soojemat ilma. Usume siis, et selles ülipikas arvutuses on oma tõetera sees.

Ka selle suve analoogiks valitud 2004. aasta oli augusti teises pooles heitlikum, kuid suhteliselt soe ilm taastus kuu lõpul ja kestis terve septembri, kuid sagedaste vihmadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles