Teadlane leidis Saaremaalt haruldasi trühvleid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustad Perigordi trühvlid.
Mustad Perigordi trühvlid. Foto: SCANPIX

Kolmepäevasel uurimisretkel Saaremaal trühvelseeni leida lootnud rootsi teadlasel Christina Wedenil õnnestus eile hommikul trühvlite otsimisele spetsialiseerunud koerte abiga Kuressaare külje all Loode tammikus välja kaevata peotäis hinnalisi delikatess-seeni.

Saaremaale tuli Christina Weden oma sõnul eesmärgiga leida siit söödavaid musti trühvleid. Seeneuurija sõnul kasvab musti trühvleid näiteks Gotlandil, kus mullastikutingimused ja kliima on paljuski sarnased Saaremaa oludega, mistõttu võis eeldada, et trühvlid kasvavad ka siin, kirjutab Saarte Hääl.

Wedenile teadaolevalt ei ole Saaremaalt seni veel trühvleid leitud ning kuna nad kasvavad pinnases peidus, tuleb nende otsimiseks kasutada koeri.

Loode tammikust leitigi ühtekokku kolme erinevat liiki trühvleid. «Me pole küll veel leidnud musta trühvlit, kuid kolme teist liiki trühvleid juba leidsime ja kaks neist on mustale trühvlile väga lähedased,» tunnistas Christina Weden.

Teadlase sõnul on trühvlite leidmise juures määravaks see, millised puud otsingukohas kasvavad ja milline on mullastik.

Harrastusmükoloogi Vello Liivi sõnul ei ole keegi Eestis varem trühvleid otsinud seetõttu, et siin lihtsalt pole treenitud trühvlikoeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles