Tänavu saab marjuline metsas kõhu täis (1)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marjulised metsas. Illustratiivne foto.
Marjulised metsas. Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Selle aasta marjasaak tuleb Eestis üle ootuste hea, otsima tasub minna nii mustikaid, vaarikaid, pohli kui jõhvikaid, vaid murakaid pole tänavune aasta soosinud.

«Hea mustikasaak tuli ootamatult. Ju ma algul ei vaadanud õigetest kohtadest, siis oli paar nädalat vahet ja kui metsa läksime, oli metsaalune mustikaid täis. Suuremad mustikad on rabaservades, kus on niiskem,» rääkis Paal.

«Kuivemates kohtades on marjad pisikesed, aga samas on neid sealgi palju, rääkis Paal, kes on ise tänavu külastanud Lõuna- ja Ida-Eestis metsi, kus marju tema sõnul jagub. «Tõenäoliselt on mujal ka,» ütles Paal. «Soomest kuulsin, et neil tuleb rekordiline mustikasaak,» lisas ta.

Kui mustikakilo eest küsitakse kallist hinda, siis selle taga on Paali hinnangul korjajate puudus. «Pole inimesi võtta, kes metsa läheks,» tõdes ta.

«Soome on lahendanud korjajate puuduse nii, et suured firmad, kes marju kokku ostavad, toovad tšarterlendudega Taist korjajaid juurde ja nii tehakse juba aastaid,» rääkis Paal. «Tulevad, alustades muraka ja mustika korjamisest, siis korjavad pohlasid ja lõpuks mustikaid ka, nii et koha peal ollakse mitu kuud järjest,» rääkis Paal.

Marjateadlase hinnangul on suvi olnud marjasaagi jaoks pigem soodsalt kuiv. «Kõik räägivad niiskusest, kuid kui minna metsa, siis kraavid, mis igal aastal olnud vett ääreni täis, on praegu igal pool suhteliselt kuivad. Viimastel päevadel on küll niiskem, kuid üldiselt on olnud nii kuiv, et isegi kevadine mesi oli nõnda tihke, et ei tulnud raamidest välja,» rääkis Paal. «Lund ju ei olnud,» põhjendas ta kuivust.

«Jõhvikas õitses ilusasti ja pohlasid on ka kohati palju. Kuna nüüd hakkab juba vihma tulema, siis võib loota, et vaarikad ei kuiva ära, mis tihti kipuvad kuivama, olgugi, et marju on palju küljes,» rääkis Paal, kelle sõnul tuleb ka metsvaarika saak tänavu hea.

Maasikaid on sel aastal Paali sõnul metsas väga palju, kuid muraka-aasta polnud tänavu suurem asi. «Kuna kahel eelneval aastal oli murakaid palju, siis tänavu murakas puhkab,» ütles ta. Lisaks mängis Paali sõnul rolli see, et taimede tolmlemise ajal olid väga ebasoodsad ilmad. «Oli nii külm, et putukad ei lennanud,» ütles Paal.

«Kui sel aastal murakas puhkab ja järgmine aasta on tingimused soodsad, siis on oodata head muraka-aastat,» prognoosis Paal tulevase aasta murakasaaki.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles