Silmapiiril on taas vihmaperiood

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Järgmise nädala alguses kostitavad meid äikesevihmad, kuid enne uut vihmast ja jahedamat perioodi on korraks siiski veel lootust ka kuivale ja soojale ilmale. 

Paar viimast ööpäeva on juba nii soojad olnud, et ööpäeva keskmine temperatuur jõudis normi nii Põhja-kui ka Lõuna-Eestis. Seega suves ja esimese soojalaine läheduses, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis.

Seda, et Lääne-Euroopasse jõudnud kuumalaine meilegi ulatub, hetkel karta pole. Soojem õhk peab enne liiga pika tee üle Skandinaavia ja Läänemere läbima ja jõuab troopilise kuumuse maha jahtuda. Alla 30 kraadi jääv õhutemperatuur on kõigile siin kontimööda ja pigem tekib kaastunne nende linnaelanike vastu, kes hetkel 36-39 kraadist algselt Lääne-Aafrikast saabunud kuuma peavad taluma.

Neljapäevase seisuga oli kuuma õhumassi südamik suunatud juba tüki maad idapoolsemalt ning Portugal, pool Hispaaniast ja läänepoolne osa Prantsusmaast ja Suurbritannia sellest ikkest vabanenud. Vägevate äikeste vööndid nihkuvad koos jahedusega pikkamööda ida poole, kuid Läänemere äärde jõuavad need alles esmaspäeval.

Esmaspäeva õhtu ja öö vastu teisipäeva peaksid tulema äikesevihmadega, kuid tsüklon, mis need vihmad võiks meile saata, on alles tulevikulootus.Tsüklon peaks tekkima Skandinaavial lõunamaise kuuma ja põhjamaise jaheduse piirimail ööl vastu esmaspäeva.

Kolmapäeval tekib uus suvine kõrgrõhuala ja vähemalt üheks ööpäevaks on lootus kuivale ja soojale ilmale.

Parasjagu enne seitsmevennapäeva (10. juuli) on ähvardamas tõsine ulatuslik läänetsüklon, mis võib kuu teise kolmandiku vihmaseks ja jahedamaks teha. Senikaua saab lõpuks ometi ka vees käia ja ka Põhja-Eestis valminud maasikaid peenralt või metsa alt noppida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles