Iraani naftasadamat raputas tugev maavärin

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lapsed mängimas maakera all Nabdar Abbasi linna rannas.
Iraani lapsed mängimas maakera all Nabdar Abbasi linna rannas. Foto: AP / Scanpix

USA geoloogiliste uuringute keskuse andmetel tabas 6,1-magnituudine maavärin täna Iraani lõunaosas asuva Bandar Abbasi sadamalinna ümbrust.

 

 

Ka kohaliku riigimeedia teatel oli maavärin tugev, kuid teateid ohvritest ei ole, ehkki mitu maja olevat hävinenud, vahendasid uudisteagentuurid.

Eesti aja järgi kella kahe paiku pärastlõunal alanud tõugete epitsenter oli seismoloogide sõnul Bandar Abbasist poolesaja kilomeetri kaugusel edelas, kümnete kilomeetrite sügavusel maapinna all.

Farsi uudisteagentuur tsiteeris üht Iraani ametnikku, kelle sõnul olevat maavärina tugevuseks mõõdetud koguni 7,5 magnituudi Richteri skaalal, ehkki seda pole kinnitatud, vahendas Reuters.

Esimesele pool minutit väldanud värinale järgnes veel kümmekond järeltõuget, millest tugevaim küündis viie pallini. Kerget värinat tundsid ka inimesed isegi teisel pool Pärsia lahte asuvates Araabia Ühendemiraatides.

Hormuzi väina ääres asuv Bandar Abbas on oluline sadamalinn, kus töötavad naftaterminalid ja suur rafineerimistehas, samuti on sinna rajatud islamivabariigi tähtsaim sõjalaevastiku baas. Kohaliku meedia teatel oli seal maavärinat tugevalt tunda ning inimesed jooksid paanikas tänavatele.

AFP andmetel on purustusi ka samas lähedal asuval Qeshmi saarel, kus on kohati kadunud ka elekter. Punase Risti töötajad on teel sinna. Hormuzi väin jääv üliolulisele laevateele, mida läbib ekspertide sõnul umbes 40 protsenti maailma toornaftast. OPECisse kuulub Iraan on suuruselt teine naftatootja maailmas.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles