Idatuuled on Saaremaal mere madalaks puhunud

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa
Saaremaa Foto: Raigo Pajula

Paari viimase nädala jooksul on merevee tase Saaremaa ümbruses kõikunud kohati meetri ulatuses ning näiteks Vilsandil on vesi praegugi väga madal.

Saaremaa ökoküla lambakasvatusharu juhi Koit Kulli sõnul toob selline veetaseme kõikumine neile hulgaliselt tööd juurde, kirjutas Saarte Hääl.

«Mõnes mõttes on see tõsine probleem küll, kuigi see on ka täiesti loomulik protsess looduses. Probleem on meil seotud sellega, et loomade aiad on ju mereni ehitatud ja kui meri väga madalaks jääb, siis tuleb topelt toimetamist, kuna on vaja aedu jälle pikemaks ehitada,» rääkis Kull Saarte Häälele.

Näiteks kaks nädalat tagasi kõikus merevee tase Vilsandil tema sõnul nii meetri ulatuses. Praegu vesi nii madal enam küll pole, aga veetase on siiski kõvasti alanenud.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) klienditeeninduse osakonna juhataja Ivo Saaremäe tõdes, et veetase on praegu tõepoolest madalam kui tavaliselt.

«Vesi on selline ollus, mis naljalt hunnikus ei püsi ja auku oma sees ta ka ei salli, sestap ei ole Saaremaa oma madala veetasemega praegu sugugi mitte üksi,» lausus ta.

Saaremäe sõnul on Läänemere kirdenurgas tase üsna ühtlaselt madal ning seda tulenevalt kõrgrõhualast ja idakaare tuulest, mis vee meie kandist eemale pressib.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles