Fotod ja video: Eesti ilves aitab kasvatada Poola liigikaaslaste arvukust

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vormsil püütud ilves
Vormsil püütud ilves Foto: Eestimaa Looduse Fond

Eestimaa Looduse Fondi eestvõttel püüti kevadel Vormsil kinni ilves, keda asustati Poola ümber, aitamaks kaasa sealse liigikaaslaste populatsiooni kasvule.

Eestimaa Looduse Fondi teabejuht Kertu Hool ütles Postimehele, et ilvest käidi püüdmas Maailma Looduse Fondi (WWF) Poola haru palvel.

«Kuna Eestis on ilves veel jahiloom ja teda kütitakse, siis tekkis mõte ilveseid Poola ümber asustada, et nad aitaksid kaasa Poola ilvese populatsiooni kasvule,» põhjendas Hool.

Ta märkis, et ilvese levila Poolas koosneb kahest ruumiliselt eraldatud populatsioonist, mis asuvad Lõuna- ning Kirde-Poolas. «Kui Karpaatide populatsioon lõunas ulatub läbi mitme riigi ning on üsna tugev, siis Kirde-Poola jäävasse Balti populatsiooni osas on ilvese leviala katkendlik ning arvukus madal,» selgitas Hool.

Fondi teabejuhi sõnul on Kirde-Poolas mitmeid suuremaid metsaalasid, mis on ilvesele endiselt sobivad, ent kuhu praeguse madala arvukuse ning levikubarjääride tõttu on metskaslase looduslik levik vähetõenäoline.

Organisatsiooni andmetel on alates 2012. aastast Eestist püütud ja ümber asustatud kuus ilvest ning nad on leidnud uue elupaiga Masuuria metsades. WWFi Masuuria ilvese populatsiooni praegune projekt kestab kuni selle kuu lõpuni.

Ilvese kinnipüüdmine

«Ilvese liikumisteele asetati lõks (puust kastikujuline püünis). Kui ilves sinna sisse läks (meelitamiseks midagi kasti pandud ei olnud), siis kast langes kinni ja saatis mobiilile teate, et loom on lõksus,» kirjeldas Hool metslooma kinnipüüdmist.

Seejärel läks suurkiskjate ekspert Raido Kont Vormsile looma järele. Loom uinutati ja talle tehti põhjalik tervisekontroll, et veenduda, kas isend on ümberasustamiseks sobiv. 

«Kuna loom oli tubli noor hakkaja ilves, siis oli ta Poola saatmiseks sobiv,» kommenteeriti Looduse Fondist. Veterinaari Madis Leivitsi jälgimise all transporditi ilves Poola, kus ta anti Poola WWFi ekspertide valve alla, kes paigutavad talle kaelavõru, et saaks jälgida tema elukäiku. 

Praegu on ilves suures aedikus metsas ning ootab oma kaelust: Hooli sõnul telliti Poolas metsloomale väiksem kaelus, sest tegemist on noore väikese ilvesega. Looduse Fondi teabejuhi teatel pidi ilvesel olema hea ja kasvama jõudsasti. Kuu lõpuks saab ta kaeluse ning siis vabastatakse ta enda uude koju. 

Allpool on video 2013. aastal püütud ilvese vabastamisest Poolas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles