Jaanid ei jää vihmapilvedest puutumata

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanituli.
Jaanituli. Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Lähipäevadel tuleb meil vesise ilmarütmiga harjuda ja isegi kui pühapäeval on veidi selgem ilm, siis uus nädal toob uued sajud. Puutumata ei jää neist jaanilaupäev ega jaanipäev.

Milline on suvi eestlase unistustes ja milline tegelikkuses, on enamasti nagu kaks kokkusobimatut pusletükki. Unistamast ei keela meid aga keegi ja vahel need täituvadki, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Siinkohal võib näitena välja tuua aasta 2010, kui suurema osa suvest valitses hingemattev 30kraadine leitsak. Kuumamaratoni esimene päev võis tunduda paljudele meeliköitva ja ahvatlevana. Mida aeg edasi, seda kõrvetavamaks reaalsus aga muutus ja meie igapäevaelu häiris. 

Lähipäevadel tuleb meil hakkama saada tsüklonitega ja oma elurütm samasse takti viia vesise ilmarütmiga. Nimelt katab lõppeval nädalal Läänemere maid väheaktiivne madalrõhuala. Tormituulte vihinat me seekord kuulma ei pea. Küll sõuavad üle meie pea vihmapilved.

Õhusooja tuleb veidi juurde ja kõige rohkem pääseb see mõjule pühapäeval ehk kalendrisuve alguspäeval, kui sajupilvi on harvem.

Uuel nädalal tüürivad Läänemere äärde uued madalrõhkkonnad ja koos nendega järjekordsed sajud. Vihmapilvedest ei jää suure tõenäosusega täielikult puutumata ka jaanilaupäev ega jaanipäev, kuid nende detailsemat ajagraafikut täpsustatakse jooksvalt.

Tuul püsib neljapäevani suhteliselt rahulik ja õhusooja jagub mõõdukalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles