Tuulevaikset perioodi veel oodata ei tasu

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormituul.
Tormituul. Foto: Arvet Mägi

Eesti Ilmateenistuse sünoptiku Taimi Paljaku sõnul on viimase aja tuulised ilmad seotud Atlandilt pärit aktiivsete tsüklonitega, mis liikusid üle Skandinaavia itta. Kõrgel atmosfääris on pikka aega valitsenud lääne-idasuunaline väga tugevate tuulte vöönd – jugavool.

Tormilise liikumise tagamaad peituvad sünoptiku sõnul jaheda parasvöötmelise ja Vahemere ümbrusest pärit südasuvise sooja vastasseisus.

«Kontrastid on viimasel ajal väga suured olnud,» nentis Paljak ning tõi näite, et eelmisel nädalal kerkis Kesk-Euroopas kuumus üle 30 kraadi, samal ajal Euroopa põhjaservas oli sooja vaid 10-15 kraadi. «Nii on tihti kevadel ja suve algul, kui põhjapoolne jahedus on veel piisavalt jõuline, lõuna poolt tungib soe küll põhja poole, kuid jõust jääb vajaka, et kogu Põhja-Euroopat hõivata,» rääkis ta.

Nende kahe vastandliku õhumassi kokkupuutealal vallandub energia, mis atmosfääris liikumise tormiliseks muudab ja õhukeeriseid kiiresti edasi kannab. Tsüklonite lähenedes õhurõhk langeb ruttu, kaugenedes algab kiire tõus. Suured muutused õhurõhuväljas tõstavad tuule tugevaks.

Näiteks olid väga tuulised päevad 3. ja 7. juunil, kui üle Põhja-Skandinaavia liikusid kaks aktiivset tsükloni.

3. juunil tõusid maksimaalsed puhangud põhjarannikul 29 m/s, sisemaal 24 m/s. Lisajõudu andsid arenevad rünksajupilved. 7. juunil tõusid maksimaalsed puhangud põhjarannikul 22 m/s, sisemaal 18 m/s. Tugeva tuule pikemaajalist püsimist toetas võimas jugavool kõrgel ülemistes õhukihtides.

«Viimasel ajal on küll väga tuuliseid päevi olnud, kuid kindlasti ei ole siin midagi erakordset,» nentis Paljak.

Sel nädalal tormituult ei tule, küll aga tuuliseid päevi. «Millal võiks pikem ja päris tuulevaikne periood tulla, seda veel näha ei ole. Ükski kõrgrõhkkond ei jää paikseks ja tuul ei saa päris vaibuda,» selgitas Paljak.

Praegu on atmosfäär ikka rahutu ja sellega kaasneb ebastabiilne ilm. Veidi rahulikum on sünoptiku sõnul nädala lõpul ja uue algul.

Paljaku sõnul võibki käesolev suvi tulla heitlik. «Aga alati on vaiksem ja südasuviselt soe nädal-kaks meid rõõmustanud ja suure tõenäosusega nii ka sel aastal,» arvas ta. «Ent missugune ajavahemik ilusamaks kujuneb, on raske öelda. Pikaajaline prognoos meie laiuskraadil on tänamatu ettekuulutus,» märkis sünoptik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles