Soe ilm pääseb löögile vaid korraks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui homme on päris suvesoe ilm saabumas, siis vahepeal tuleb loodusel rinda pista tormituulte ja jahedusega, enne kui jälle üürikest sooja saab.

Tänu suhteliselt jahedatele, kuid siiski piisavalt vihma ja päikest pakkunud ilmadele, kestab suur õitsemine, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaülevaates. Üheskoos toomingad, kirsid, õunapuud, sirelid, nurmenukud ja varjulistes kohtades veel ülasedki. Kui oleks maikuu tavaline tugeva kagutuulega kuum ilm üle käinud, oleks ilutsemine hulga lühem ja roheluse õrnad toonid ammu tumedamatega asendunud.

Rahul pole kindlasti madalates öökülmaohtlikes kohtades põllupidajad, sest paraku on õhumass meie kohal jahe ja selgetel öödel on ikka kuskil nõrk öökülm kahju teinud.

Öökülmaoht kollitab veel ka ööl vastu laupäeva, seejärel on ilm liiga tuuline või korraks ka nii soe, et mõneks ajaks külmaoht taandub. Kuigi siis on juba juuni, ei tohi ikka valvsust kaotada, sest viimased arvutused järgmiseks paariks nädalaks lubavad vaid üksikuid soojahetki, pigem on ülekaalus vilu ilm.

Laupäeva päev tuleb nädalavahetuse kõige soojem, sest Põhjamerelt Lõuna-Skandinaaviale suunduv ja süvenev tsüklon otse tõukab soojema õhu Kesk-Euroopast korraks Eesti kohale. Maksimumtemperatuur võib ida pool tõusta 22 kraadini, lääne pool läheb varem pilve ja õhtul ka sajule, seal on ikka alla 20 kraadi.

Pühapäeva öö ja hommikupoolik kujunevad peaaegu tormiseks, sest tsüklon liigub süvenedes piki Rootsi Läänemere rannikut põhja poole. Kuni 20 m/s ulatuvat edelatuult on karta siiski peamiselt Rootsi vetes, kuid ka meil pole väikestel alustel merele asja. Edelatuuline pühapäev tuleb jahe, rannikule lähemal valdavalt 10-12 kraadi, lõunapiirile lähemal üle 16-ne. Hoovihmad on kiiresti mööduvad ja igale poole neid ei jagu.

Esmaspäevaks on tsüklon kaugele põhja taandunud või hoopis hääbunud ja kõrgrõhuala saab Balti riikide kohal võimaluse jälle korraks  helget kevadilma pakkuda. Tuul pöördub päeval kõrgrõhuala lääneservas lõunasse ja kagusse ja õhutemperatuur tõuseb vähemalt Lõuna-Eestis 20 kraadini või veidi kõrgemale.

Teisipäev pakub suvise üllatuse ja selle valmistab ette Briti saartel ja hiljem Põhjamerel süvenev  tsüklon, mis haarab Lõuna- ja Kesk-Euroopast päris sooja õhu ja laseb lõunavoolus Eestist üle voolata. Maksimumtemperatuur tuleb sel päeva tõenäoliselt 20-25 kraadi.

Kolmapäeval on Skandinaaviale saabunud tsükloni lõunaservas läänepoolne ookeanilt pärit jahedus pealetungil. Küllap on tulekul tugevamad äikesevihmad nii öösel kui päeval. Külm front õhutemperatuuri langusega jõuab kõige hiljem idapiirile ja seal võib päevamaksimum veel 25- ni küündida.

Üürikese sooja järel tuleb mõni päev jahedust. Uuel nädalavahetusel on ehk soojal jälle võimalus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles