ERR.ee: vihma tõttu koristamata saak mõjutab toidulauda

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
4. septembril jäi kartulikombain ühe talu põllul mudasse kinni, sest maa oli nii pehme.
4. septembril jäi kartulikombain ühe talu põllul mudasse kinni, sest maa oli nii pehme. Foto: Liis Treimann

Kuigi tänavune teravilja- ja kartulisaak on valdavalt hea, kardavad põllumehed, et suur osa saagist jääbki liigniiskuse tõttu koristamata, see omakorda avaldab mõju taliviljakülvidele ja talvisele toidulauale.

Kui potipõllumees saab igal juhul hakkama, siis suurtootja on tõelises hädas. Raplamaal Kehtna vallas Ingliste külas tegutsev suurtalunik Kalle Hamburg ütleb, et kui tavalisel aastal saab vili võetud augustis, siis tänavu tuleb vilja ja kartulit koristada korraga ja mõlemad tööd eeldavad ilusat ilma, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Niiskus mõjutab kartulit väga oluliselt, nii bakterihaiguste osas kui ka kartuli kasvu osas. Paljud sordid ei ole saanud oma kasvu õigel ajal lõpetada, on üle kasvand ja kindlasti on ka kohti, kus on mädanikuga probleeme,» selgitas Hamburg.

Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp ütles, et ega leib halva ilma tõttu tegemata jää, kuna teravili lihtsalt ostetakse sisse.

Täna ministri juures käinud Eestimaa Talupidajate Keskliidu juht Kaul Nurm käsib ikaldustoetuste küsimisega veel kolm nädalat oodata, lootes et ilmataat lõpuks ikka halastab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles