Merilain: talve on veel vara prognoosida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilaini sõnul nemad enne oktoobri lõppu talveprognoosi tegema ei hakka. «Ei saa nii varasügisel talveprognoosi kokku panna,» ütles ta.

Merilaini sõnul ei tea veel sedagi täpselt, milliseks kujuneb sügis – kas tsüklid hakkavad järgemööda käima või tuleb oktoobris hoopis kuivem periood ja kõrgrõhuala. «Milleks siis järgmise aastaaja juurde minna?» nentis ta.

Merilaini sõnul on aastaaegade omavahelised seosed küllaltki nõrgad, aga EMHI analoogprognoos just nendel seostel põhineb. Seda, mida välisallikad ennustavad, jälgivad EMHI ilmaprognoosijad pidevalt. «Aga me ei saa ka seda ju puhta kullana võtta,» sõnas Merilain.

Poola internetileheküljelt vene portaalidesse liikvele läinud uudist tänavusest tuhande aasta kõige külmemast talvest peab Merilain jamaks.

«Ainuke on see Ameerika eksperimentaalne mudel, kus on kirjas pikem ilmaennustus, aga ega see ei ole ka kuldne, et peaks nüüd paika pidama,» rääkis Merilain. Samas näitas mudel möödunud aastal, et talv tuleb normist külmem. «Aga suve prognoos ei olnud nii õnnestunud,» ütles Merilain.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles