Ilmatargad ennustavad pikka ja sooja sügist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmatark Ülo Roosnurm (paremal) ja Uus-Metsamäe talu peremees Toomas Kruuse tõdevad: tänavu on mesilinnud tarus kastid taruvaiguga nii kõvasti üksteise külge kittinud, et kastide lahtisaamiseks tuli appi võtta raudkang. See pidavat tähendama veel karmimat talve kui mullu.
Ilmatark Ülo Roosnurm (paremal) ja Uus-Metsamäe talu peremees Toomas Kruuse tõdevad: tänavu on mesilinnud tarus kastid taruvaiguga nii kõvasti üksteise külge kittinud, et kastide lahtisaamiseks tuli appi võtta raudkang. See pidavat tähendama veel karmimat talve kui mullu. Foto: Toomas Huik

Kui ühed ilmavaatlejad ennustavad mullusest veel karmimat talve, siis teised nii käredat pakast ei luba. Ühes on nad kõik aga ühel nõul – sügis tuleb pikk ja soojapoolne, said Kristi Leppik ja Toomas Huik kuulda.

Kuna astronoomiline talv algab alles detsembris, kaks päeva enne jõululaupäeva, oli esmaspäevases hommikupäikeses mõneti imelik eesootavast külmast ajast rääkida. Kuid ilmatargad tegid seda hea meelega.
Üle 35 aasta ilma vaadelnud Ülo Roosnurm saabus kohale täpselt kokkulepitud ajaks. «Mis see kell on, ega ma hiljaks jäänud,» uuris teksapükstesse ja jakki riietatud seitsmekümnendates aastates Roosnurm kohe.

Autost vanahärra väljuda ei jõudnudki, ilmajutt haaras hoobilt nii meie kui ka Roosnurme tähelepanu. «Ilmaga on tänavu niimoodi, et sügis on kaunis pikk,» alustas ilmavana. Tema oskab kõige täpsemalt ennustada mesilaste pealt, just nende aktiivne tegutsemine näitab sooja sügise jätkumist.

Vihmaussid aitavad

Et ilmaindikaatoritele mesilastele ka ise pilk peale visata, juhatas Roosnurm meid paar kilomeetrit eemal elava sõbra, Uus-Metsamäe talu peremehe Toomas Kruuse juurde.

Roosnurme ennustuse kohaselt on kogu oktoober ja võib-olla ka novembri algus soe. Pikka sügist näitavad ka lehtpuud – kased on ühtlaselt kollased. «Kui puulehed alustavad kollaseks minekut ladvast ülevalt alla, siis on sügis lühike, kui alt üles, siis on väga pikk,» selgitas ilmatark.

Pärast novembri algust hakkab Roosnurme sõnul aga lörtsi sadama ning seekord tuleb talv varem kui mullu. «Ja mida ma ütlen – talv tuleb veel külmem kui eelmine,» kinnitas Roosnurm.

Karmi talve tulekust saab endine agronoom Roosnurm aru sellest, et mesilased kittisid tarudes asetsevate kastide vahed taruvaiguga nii kõvasti kinni, et neid tuli lausa kangiga lahti murda. Jutu kinnituseks näitas taluperemees Kruuse oma peitli, mis kaste lahti kangutades kõvasti kannatada oli saanud ja peaaegu täisnurka väänatud. «Eelmisel aastal olid ka kititud, aga mitte nii kõvasti,» meenutas Roosnurm tarukaste.

Roosnurme sõnul võib juhtuda isegi nii, et ilm jääbki detsembri algusest külmaks. Kas jõulud tulevad valged või mustad, seda Kose valla ilmatark öelda ei oska – vara veel. Aga kui vihma sama vähe sajab nagu seni, siis jäävat kaevud talvel kuivale.

Pika ning sooja sügise prognoosiga ühines ka Raplamaal Kehtna vallas Lelles elav Lelle-Liisu, kodanikunimega Ene-Liis Velberg. Samas erineb tema talveennustus Roosnurme omast nagu öö ja päev.

«Võib tulla nädal aega 25–30 kraadi külma, aga nii käredat talve, nagu kõik ennustavad, mina ütlen, et ei tule,» rääkis Lelle-Liisu. Jahimehed väidavad, et loomad söövad ennast tänavu rasva – nii on Lelle-Liisu sõnul igal aastal olnud. «Sellel aastal oli lihtsalt niivõrd palju toitu, et loomad sõid ennast täis,» arvas ilmatarkade pere ainuke õrnema soo esindaja.

Vastuväitena tõi ta näiteks oma musta-valgekirju kassi, kes eelmisel sügisel hakkas ootamatult silku sööma. «Muidu ta silku ei söö, aga siis sõi kohe nii palju, et ei jõudnud talvel teda tõstagi,» rääkis Lelle-Liisu. Tänavu aga kassil söömahullust peale pole tulnud.

Kui mitte käredat pakast, siis lund lubab Liisu novembri lõpuks. «Aga see lumi ei jää, nii et jõulud tulevad mustad,» ütles ta. Esimesed öökülmad peaksid saabuma novembri alguses.
Lelle-Liisu enda sõnul muudab teda tänavuse hilissügise juures närviliseks see, et novembri lõpus võib tulla 15-kraadine külm ilma lumeta. «See võib rikkuda sibullilli,» ütles ta.

Pikka sügist aga lubab Lelle-Liisu oma kõige truumaid ennustajaid, vihmausse jälgides. «Nii imelik kui see ka pole, vihmausside järgi võin öelda 90-protsendise täpsusega,» sõnas Liisu ja selgitas, et enne põuda ning enne külma kaob vihmauss ära, läheb sügavale mulla sisse. Praegu pidavat ussike aga aktiivne olema, nii et mingit suuremat ilmamuutust veel tulemas ei ole.

Kuuse-Taat lubab tormi

Musti jõule ennustab ka Põlvamaal elav Kuuse-Taat, kodanikunimega Elmar Kuus. Samas ennustab Kuuse-Taat nii tormist sügist kui ka tormist talve. «Tulemas on kolm suuremat tormi:  novembri keskel, enne jõule ja veel jaanuari alguses,» rääkis ta.

Kuni jõuludeni on aga Põlvamaa ilmatarga sõnul ilm soe ning vesine, samas tuuline. «Talv nii külm üldiselt tulla ei tohiks. Kuu või poolteist võib olla, aga talv peaks tulema võrdlemisi lühike,» rääkis Kuuse-Taat.

Samas olevat ilmaennustamine praegu üsna segane ja tänamatu tegevus, sest õhuvooludes toimuvad suured muutused. «Niisamuti nagu sel suvel polnud seda suurt sooja võimalik ette näha,» ütles Kuuse-Taat.

Lund lubab ta enne jõule päris mitu korda, aga pühadeks pühivad suured vihmahood valge kihi maapinnalt. Kuuse-Taat lisas, et looduse järgi ilma ennustada ei saa, tema teeb seda tuulte järgi. «Loodus toetub ikka iseendale ja olemasolevale ilmastikule, mitte sellele, mis võib tulla,» ütles ta.

Soomaal elava ilmatarga Indrek Heina arvamus on, et äkiline pakane tuleb oktoobri lõpu poole ja siis pidavat tõesti külm olema. «Ka november on külm,» lisas ta. Nagu ka Kuuse-Taat, ütles Hein, et oktoobris tuleb veel torme. Talve teine pool aga Heina sõnul külm ei tule ja ka paksu lund Soomaa ilmatark ei luba.

Ilmatarkade talveootused
•    Kõikide ilmatarkade sõnul tuleb sügis pikk.
•    Ülo Roosnurme väitel hakkab pärast novembri algust lörtsi sadama ja talv tuleb käredam kui eelmine.
•    Lelle-Liisu sõnul nii karmi pakast sel talvel ei näe, kui mullu oli.
•    Kuuse-Taat lubab tormiderohket, aga lühikest talve ja ilma lumeta jõule.
•    Indrek Hein ütles, et krõbedam 20-kraadine külmalaine tuleb jaanuaris ja veebruaris, äkiline külm saabub oktoobri lõpu poole.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles