Lumiseid üllatusi võib tulla veel

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine hommik.
Lumine hommik. Foto: Mirje Kahari

Nädalavahetusel võib taas mõnel pool sadada lörtsi või isegi lund, uue nädala alguses on tulemas aga lähiaja kõige külmem öö isegi -4 kuni -5 kraadiga.

Ilm on jahedapoolne ning loodus tärkab tasa ja targu. Kui vaid ilmataat sellega nõus oleks ja meile aeg-ajalt vingerpussi ei mängiks, kirjutab ilmateenistuste sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Lõppev nädal võib tuua taas lumiseid üllatusi. Tänasel ilmapildil ulatub Venemaalt Läänemere äärde madalrõhkkonna lääneserv, kus valitseb külm põhjavool. Mõõdukas põhjakaare tuul hajutab küll päeva peale pilvi, kuid õhutemperatuur üle 10 kraadi ei tõuse.

Ööl vastu laupäeva püsib saju võimalus väike ja termomeetrinäidud langevad sisemaal kohati kergesse miinusesse. Päev tuleb poolpilves ja ei ole välistatud ka mõni üksik sajuhoog. Õhk kandub Eestisse endiselt põhjast ja maksimaalsed termomeetrinäidud küündivad laupäeval napilt 10 kraadini.

Pühapäeval liigub Teravmägede lähistelt üle Soome Baltimaade kohale uus madalrõhkkond. Õhukeerise lähenedes saab meil läänekaare tuul hoogu juurde, taevas tõmbub pilve ja ilm läheb sajule. Sajab nii vihma kui lörtsi, hommikupoolikul kohati ka lund. Päeval pöördub tuul uuesti põhjakaarde ja õhk püsib jahe.

Jahe tuleb ilm ka esmaspäeval, kuigi madalrõhkkond kaugeneb, pilvisus hõreneb ja sadusid jääb harvemaks. Öö vastu teisipäeva tuleb lähiajal üks külmem. Termomeetrinäidud langevad suuremas osas Eestis miinusesse ja kohati võib külma tulla kuni 4-5 kraadi.

Teisipäeval seevastu hakkab lääne poolt meie suunas kanduma soojem õhumass ja ilmapilt muutub kevadisemaks. See võib olla aga lühiajaline, sest ülejäänud nädala osas on numbrilised ilmamudelid üsna vasturääkivad. Õhkõrn lootus siiski on, et kõle ilm lõpuks taandub ja aprill võib oma viimastel päevadel meid isegi soojalainega üllatada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles