Saaremaal nähti albiino linavästrikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linavästrik
Linavästrik Foto: Mihkel Maripuu

Harrastusornitoloog Hillar Lipu sõnul nähti septembri algul Kesk-Saaremaal valget ehk albinootilist linavästrikku.

Albinism tähendab Lipu sõnul teatava pigmendi puudumist organismis, mis inimesel, loomal või linnul avaldub piimvalge naha, karvkatte, sulestiku või taimedel rohelise värvuse puudumisena ning on seega looduses ikkagi harvaesinev ja seetõttu alati tähelepanu köitev, kirjutas Saarte Hääl.

«Linavästrik (Motacilla alba) on pikahännaline ja sale musta-valge-hallikirju lind ning üks tavalisemaid külalisi meie koduõuel,» kirjutas Lipp.

Saabudes kevadel märtsi lõpul või aprilli algul, kui jää on viimaseid päevi jõgedel, otsivad linavästrikud toitu just jää servast, kuna sel ajal putukaid veel maapinnal napib, ning see on andnud põhjuse nimetada teda ka «jäälõhkujaks».

Lipu sõnul tegutseb linavästrik tihti maapinnal, kus ta, viibutades oma pikka saba, jookseb lühikeste sibavate sammudega ja teeb aeg-ajalt hüppeid lendavate putukate püüdmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles