Orissaare tamm saab viidad, valgustuse ja pääseb postkaardile

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orissaare staadioni tamm.
Orissaare staadioni tamm. Foto: Kalmer Saar

Orissaare vald taotleb maanteeametilt luba, et paigaldada kolm Euroopa aasta puule osutavat viita. Samuti on plaanis tamme valgustamine ja selle postkaardile panek.

Üks viit tuleks väinatammile, teine Tornimäe teeristi ja kolmas Orissaare staadioni lähedale, kirjutab Saarte Hääl. 

«Seni me maanteeametilt positiivset vastust veel saanud ei ole,» ütles Orissaare vallavanem Vello Runthal, lisades, et lähtudes liiklusohutusest ei vaata maanteeamet uutele viitadele kuigi hästi, seda eriti põhitrassil. «Kuid loodame siiski positiivsele lahendusele,» sõnas ta.

Lisaks viitade paigaldamisele on plaanis ka tamme valgustamine. Selle teemaga tegeleb praegu aktiivselt valla ehitusnõunik Martin Käärid koostöös elektrifirmaga ja spordihoone juhiga, kelle haldusse Orissaare staadion kuulub. «On erinevaid tehnilisi lahendusi ja tamme valgustamise korraldamisel on tekkinud mitmeid takistusi,» märkis vallavanem, lisades, et küllap spetsialistid leiavad parima lahenduse, et erinevate huvigruppide nõuded ja soovid oleksid parimal moel lahendatud. «Et valgustus ei segaks jalgpalli mängimist, kehalise kasvatuse tundide läbiviimist ega staadionitamme ilu nautimist kenal suveööl.»

Küsimusele, kas vallal on plaanis hakata müüma ka tamme-meeneid, vastas Runthal, et selles osas loodetakse rohkem erasektori peale. Kuna tamm on Orissaare valla sümbol, on juba praegu müügil tammepildiga kruusid. Vallamaja seinal on uhke termomeeter, millel on Orissaare tamme pilt. On ka rinnamärgid, millel on kujutatud Orissaare staadionitamm.

Kirjastus Huma plaanib aga hiljemalt 1. maiks välja anda postkaardid, millel tamm peal. Kirjastuse juhi Urmas Kaubi sõnul seisab plaani elluviimine praegu selle taga, et kirjastusel ei ole veel head kaadrit tammest, kehva tööd nad aga teha ei tahaks. Urmas Kaup on ka ise saarelt pärit ja tema abikaasa parima sõbranna ema Milvi Viss elab just Orissaares. «Inimesed ütlevad, et neil ei ole oma kodukandist ühtegi viisakat postkaarti, ja see meile idee andiski,» märkis Kaup.

Kohalikud on suveniiride teemat arutanud ka internetis ja välja on pakutud mitmesuguseid tammesümboolikaga meeneid, näiteks võtmehoidjad, postmargid. Näiteks on Orissaare juurtega Riina Paat kudunud oma lapsele pisikese tammetõru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles