Eilsega sarnast virmaliste vaatemängu täna oodata ei ole

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virmalised.
Virmalised. Foto: Elmet Orasson

Eestis taevas eile õhtul olnud virmaliste sarnast vaatemängu täna õhtul oodata ei tasu, kuna virmaliste tugevus hakkas juba eile vaibuma ja tavaliselt mitmel õhtul järjest nii tugevaid virmalisi näha ei ole.

Tartu tähetorni juhataja Janet Laidla sõnul ei ennusta eilsega sarnast vaatemängu ka teadlased. Väikeses ulatuses ennustatakse virmaliste vaatemängu täna õhtuks Põhja-Soomes, kuid Eesti laiuskraadil ei pruugi see nähtav olla.

Samas tasub Laidla sõnul igaks juhuks silmad lahti hoida, kuna virmaliste ennustamisega on samamoodi, nagu ilma ennustamisega ehk sajaprotsendilist kindlust ei saa kunagi olla.

«Teadus areneb ja iga aastaga lähevad ennustused paremaks. Samas, ka eile hommikul ei ennustatud nii suurt vaatemängu, seega on võimalus, et ka nüüd eksitakse ulatusega,» sõnas ta.

Eilne virmaliste vaatemäng jõudis ka kohale varem kui oodati.

«Internetis on vastavatel erialalehekülgedel tavaliselt juba hommikul teave olemas, kui õhtul on oodata virmalisi. Eile aga hakkas vastav teave ilmuma alles siis, kui magnettorm kohal oli ja virmalised taevas juba näha olid,» rääkis Laidla.

Virmalisi põhjustavate päikesepursete ennustamiseks kasutatakse nii satelliite kui ka maapealset vaatlust. Satelliitidelt jälgivad päikest nii Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuur NASA kui ka Euroopa Kosmoseagentuur.

«Kosmoseagentuuride info on avalikult kättesaadav tavainimestele. On moodustatud mitmeid virmalisehuviliste kommuune, kes jälgivad seda ja ennustavad virmaliste teket. Näiteks Soome rahvusliku astronoomiaklubi Ursa kaudu on võimalik tellida telefonile märguanne, kui on virmalisi oodata,» rääkis Laidla.

Virmalisi põhjustab päikesest lahti pursanud aine ehk päikesetuul. Maani jõudes ergastavad päikesetuule osakesed maa atmosfääri aatomeid, mida inimesed näevad virmalistena. Maa magnetkiht juhib päikesetuule voo pooluste poole ja seetõttu on virmalised nähtavad just pooluste lähistel.

Virmalised esinevad suure tõenäosusega koos magnettormidega, kuna mõlemat nähtus põhjustab päikesetuul. Magnettormi ajal muutub maa magnetväli kiiresti ja korrapäratult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles