Uus nädal toob sooja sügisilma

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilm tuleb uuel nädalal mõõdukalt soe ja enamasti kuiv.
Ilm tuleb uuel nädalal mõõdukalt soe ja enamasti kuiv. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kureparvede kolmnurki on taeva all lendamas juba nähtud. Ajast aega on sookurgede ränne märgiks, et sügissajud ja udud pole kaugel.

Vanarahvas ütles, kui kured lähevad, siis kurjad ilmad tulemas. Vaadati ka, kui kureparved madalalt lennul, tuleb soe tali ja vähe lund, kui kõrgelt, siis külm tali sügava lumega. Tõepõhja võib ütlemisel olla, madalalt pilves taevaga on lindude lennukõrgus väike. Pilves ja sooja sügise järel tuleb aga enamasti soojapoolne talv.

Pööripäeva (23. september) ümber puhuvate tuulte suundi peeti tähtsaks märgiks. Kust ilmakaarest tuul rohkem puhus, sinna jäi ta kogu sügiseks pidama, mõnikord talvekski.
Nüüd ongi paras aeg, et pööripäevatuultel silm peal hoida. Praegu nad alles otsivad oma kohta.
Sügisest annavad märku majade juures askeldavad tihased, nädalaga roheluse kaotanud puude lehestik, pääsukesigi ei ole enam lendamas näha.

Edaspidi võib senisest soojemat ilma loota. Päeval tõuseb õhutemperatuur üle 15 kraadi, pilves ilmadega on ühtviisi soe nii sisemaal kui rannikul. Öösel on temperatuur 10 kraadi ringis, nulli lähedale ei lange.

Noorkuunädal paari magnettormipäevaga tähendab aga sajuvõimaluste suurenemist. Kõrgrõhuala taganeb ida poole, tema serva all sajab vihma kohati ja mitte palju. Laussajuks ei lähe.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles