Ilmatark: kui on soe vastlapäev, tuleb soe kevad

, ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadet kuulutavad lumikellukesed. Foto on illustreeriv.
Kevadet kuulutavad lumikellukesed. Foto on illustreeriv. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Selle nädala ilm oli kohati juba kevadine. Teisipäeval mõõtsin lõuna ajal õhutemperatuuri pluss seitse kraadi. Lund on veel paiguti põldudel ja metsa all. Päike paistis nii teisipäeval kui kolmapäeval. Maja ääres hakkasid lumikellukesed õitsema – samal ajal kui möödunud talvel.

Kuu esimese dekaadi keskmine temperatuur Lõpe andmetel oli miinus 0,8 kraadi ja see on keskmisest neli kraadi soojem. Sademeid tuli 17 millimeetrit, mis on peaaegu pool normist.

Edaspidine ilm on suuremate muutusteta. Öised temperatuurid jäävad nulli lähedale või kergetesse miinustesse, päevased põhiliselt plussi. Valitsevad kagu-, edela- ja läänetuuled, Suuri sadusid oodata ei ole. Lumikatte paksus on kagu pool ligi 30 sentimeetrit, Otepää kandis aga 20 sentimeetrit.

Esmaspäeval ja teisipäeval valitsevad kõrgrõhkkonnad ja võib päikest näha, edaspidi tulevad madalrõhkkonnad ja ilm läheb veidi soojemaks.

Vanarahva ilmaennustused on seotud teatud tähtpäevadega. Kui on soe vastlapäev, tuleb soe kevad, või kui kuldnokk laulab puu ladvas, tuleb samuti soe kevad. Kui küünlakuu viimane veerand on külm, jääb külm pikemaks. Arvan, et seda tänavu ei juhtu. Eks näe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles