Lumikellukesed kuulutavad juba kevadet

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Viiratsi lähedal asuva Arumetsa talu perenaine Hildi Jürine võib rõõmustada kahe õitsva lumikellukese üle.

«Mulle on see alati olnud esimene kevade märk,» kinnitas ta.

Jürine tõdes, et kevad on selle järgi tänavu varajane, aga midagi väga erakordset lumikellukeste praeguses õitsemises ei ole. «Isegi jaanuaris on nad vahel õide puhkenud,» märkis ta.

Õigupoolest lähevad kellukesed nii vara õide vaid Jürise maja lõunapoolse seina ääres. Samu lilli on ka mujal aias, aga need on praegu veel lume all.

Paistu vallas Kaasiku talus suurt iluaeda pidav Lilian Kärner rääkis, et kui oli sel nädalal ajakirjandusest esimeste lumikellukeste uudiseid lugenud, jooksis õue oma peenraid uurima, aga need olid veel lume all. Kaks aastat tagasi, kui Sakala tahtis tema lumikellukesi aegsasti portreteerida, tuli selleks oodata koguni aprilli keskpaigani.

«Maakodus koguneb aeda palju lund. Samas on see ka hea – kaitseb hästi taimi pakase eest,» sõnas Kärner.

Vaprad külma trotsivad lumikellukesed on talle meeldinud juba noist aegadest, mil ta tüdrukutirtsuna vanaema aias ringi silkas. Vara puhkenud õied taluvad ka tugevat pakast ja ajutist lume alla jäämist, hilisemal kevadel võib neid õitsemas näha aga maikuuni. Kui tänapäeval õitseb nendega samal ajal lumeroose, võrkiiriseid, krookusi ja märtsikellukesi, siis toona olid lumikellukesed ainsad varakevadised õitsejad.

«Kevad on tõesti väga varajane. Ehk lähebki täide Kuuse taadi ennustus ja vabariigi aastapäevaks on maa lumest puhas,» sõnas Kärner.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles