Pühapäev toob külmema ilma

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine loodus
Talvine loodus Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ilm püsib meil sombune ja soe kuni pühapäevani, mil kõrgrõhkkond külmema ilma toob. Külmatunnet jätkub aga vaid uue nädala keskpaigani.

Talv on sel aastal harva oma teravaid hambaid näidanud ja ka lund on kesiselt jagunud. Viimast on pidevas „sulatab-külmetab” ilmarütmis rohkemal määral püsima jäänud vaid Ida-Virumaale ja Eesti kagunurka. Keskkonnaagentuuri vaatlusväljakutel toimunud mõõtmiste põhjal saadi eile hommikul valge vaiba paksuseks Kirde-Eestis kuni 21 cm ja Kagu-Eestis kuni 36 cm

Nädala lõpusirgel suurt lumelisa tulemas ei ole ja ilm püsib tavapärasest soojem. Täna on Atlandi ookeanilt Briti saartele jõudnud uus madalrõhkkond, Ukraina kohal laiub aga ulatuslik kõrgrõhkkond. Kõrgrõhkkonna serv ulatub Läänemereni ja tõkestab tsüklonil tee itta. Kuna tsüklon jääb Eestist kaugele, siis saju võimalus on meil väike. Õhk on aga veebruari kohta endiselt mahe ning termomeetrinäidud kerkivad päeval kõikjal plusspoolele.

Laupäeval jääb madalrõhkkond Briti saartel väheliikuvaks. Skandinaavia kohal tekib aga väike osatsüklon, mis liigub üle Põhjalahe ja Soome kirdesse, kirjutab ilmateenistuste sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Olulist ilmamuutust see endaga kaasa ei too. Ilm on jätkuvalt suhteliselt sombune ja soe ning suuremad sajud jäävad meist endiselt kaugele.

Pühapäeval jõuab Norra merelt üle Skandinaavia Soome kohale uus ja kiiresti tugevnev kõrgrõhkkond ning selle meelevalda jäävad ka Baltimaad. Pilvkate hõreneb osaliselt ja ilm külmeneb. Külmatunnet võimendab omalt poolt veelgi tugevnev ida- ja kagutuul.

Õhutemperatuur langeb siis öösiti -1 kuni -7 kraadini. 

Kõrgrõhkkonna mõju kestab kuni teisipäevani. Kolmapäevaks jõuab antitsüklon piki Euroopa idapiiri Ukraina kohale ning Läänemere ääres võtavad taas võimust läänest saabuvad madalrõhkkonnad. Üle veteväljade kandub meie poole soojem õhumass ning ilm läheb nädala keskel uuesti sulale, suureneb ka saju võimalus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles