Alles pühapäev tuleb ilusam

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormine meri
Tormine meri Foto: Elmo Riig / Sakala

Tuuleiilid hakkavad aeglaselt vaibuma homme ja pühapäeval hakkab juba taevas selginema, kuid järgmine nädal toob meile kerge öökülmaga rahuliku vananaistesuve.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia ilmaennustuse osakonna juhataja Merike Merilain ütles, et tänane päev ilmas erilist muutust ei too, ehkki tormi-iilid on juba hakanud nõrgenema. «Tuule tugevus jääb puhanguti kuni 20 meetrini sekundis, kui öösel olid maksimumid kuni 23 meetrini sekundis,» selgitas ta.

Õhurõhk juba tõuseb, ja praegu põhjast puhuv tuul pöördub peatselt loodesse.

«Homme hakkab tsüklon eemalduma, läheb Laadoga lähedalt Põhja-Venemaale. Järk-järgult jääb tuul nõrgemaks, öösel võivad puhangud olla veel 13-17 meetrit sekundis, aga homme päeval jäävad puhangud veel ainult põhjarannikule.»

Pühapäeval on suure tõenäosusega muutlik pilvisus, kuid üksikud hoovihmad võivad siiski tulla. Tuul puhub loodest 3-10 m/s, iile enam ei tule ja ka õhutemperatuur hakkab vaikselt tõusma.

«Esmaspäevast peaks algama võib-olla terve nädala püsiv rahulik ilm. Aga õhumass on meie kohale põhja poolt tulnud ja ega see soe ikka ole, nii et öökülma tõenäosus on ikka päris suur, aga muidugi sisemaal, mitte rannikul,» rääkis Merilain.

Vananaistesuvi

Öökülmad saabuval nädalal on ikka nõrgad, temperatuur ulatub 0 kuni -3 kraadini. Teisalt on päeval päikest loota ja õhutemperatuur läheb ka mõne kraadi võrra soojemaks. «Kui pühapäeval on 12-15 kraadi, siis edasi tuleb sooja 13-17, nädala lõpus ka kuni 18 kraadi,» arvas sünoptik.

«See ongi vananaistesuvi – öösel külmetab ja päeval paistab ja on suhteliselt soe, rahulik ilm,» muheles Merilain.

Kartulivõtuks pole soodne

Kartulivõtule Merilain sel nädalavahetusel veel mõelda ei soovitanud: «Võiks ikka lasta veidike taheneda, sest vihmad on praegu olnud rikkalikud,» sõnas ta. «Tegelikult oli meie üleeilne prognoos 50 mm vihma väga täpne, sest Võrus tuli ööpäeva jooksul vihma 51 millimeetrit. Palju tuli vihma ka Pandivere kõrgustikust põhjarannikuni välja, üldse Türi joonest ida pool olid märkimisväärsed vihmad.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles