Linnuvaatleja päästis jäässe külmunud luige

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luiged jäävabal veel.
Luiged jäävabal veel. Foto: Marko Püüa

Teisipäeval avastas Sõrve linnujaama pidaja Mati Martinson, et Sääre lahel on üks noor luik keset siledat jääd magamas.

Vastu õhtut ärapäästetud luige lasi ta neeme tipus vabasse vette. «Oli päris priske poiss teine, häda polnud tal midagi, ainult et kõhtupidi oli jää küljes kinni,» rääkis linnuvaatleja Saarte Häälele. «Sumasin talle mööda rabedat jääd väikese ringiga ette. Kuigi vesi oli kõrgel, seal piirkonnas üle meetri vett pole. Seepärast ma julgesin minna,» pidas ta oma sõnul ennekõike silmas ohutust.

Martinsoni sõnul on ta ennegi jäässe kinni jäänud luikesid aidanud. Nimelt ei suuda luik siledalt libedalt jäält enam lendu tõusta, jääb energia kokkuhoiu eesmärgil magama ja külmub jää külge.

«Kotkad juba passisid teist. Sellistel juhtudel on lõpptulemus teada – kui jää nii tugevaks saab, et rebast kannab, kistakse luik öö jooksul laiali, pärast on juba kotkad jaol,» kirjeldas Martinson luige eeldatavat õnnetut saatust.

Samal päeval anti talle teada ka teisest hädas olevast luigest Lõo lahel. Selle luige osaks saigi kotkaste söögilaua rikastamine. «Kuus-seitse kotkast oli seal. Verised lihatükid paistsid jääl. Linnu hapnikurikas veri on äratuntavalt erepunane,» selgitas Mati Martinson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles