Laupäeval saabub järgmine torm

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torm Pirital
Torm Pirital Foto: Ilme Parik

Tänane ilmapilt hakkab homme kiiresti muutuma, saabub üsna tihe lume- ja lörtsisadu ning tuisk.

Nädala alguses puudutas meid karge arktiline õhk ja termomeetrinäidud langesid normist kuni 10 kraadi madalamale, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis. Külma hingus pani maad katva lumevaiba jalge all krudisevalt helisema ja laienes jääkirmena kohati ka madalamatesse lahesoppidesse.

Praeguseks on Atlandi soojus vallutanud terve Eesti ja kõikjal istub troonil sulailm. Leebe loomuga sulailm ohjeldab täna nii tuult kui sadusid. Ööl vastu laupäeva püsib ilm veel rahulik ja mandrile hiilivad taas kerged miinuskraadid.

Laupäeva päeval läheneb meile Skandinaaviast aga äge madalrõhkkond – baromeetrinäidud hakkavad kiiresti langema ja ilmapilt muutub. Tuul pöördub läänekaarest kagusse ning tugevneb õhtuks tormiks. Üle Läänemere saabuv pilveala võib põhjustada üsna tihedat lume- ja lörtsisadu ning koos tugeva tuulega kaasneb ka tuisk.

Ööl vastu pühapäeva pöördub tuul läände, õhutemperatuur tõuseb suuremas osas Eestis plusspoolele ja sadu läheb kohati üle vihmaks. Suureneb ka jäiteoht ja liiklusolud on keerulised.

Pühapäeva päeval jätkab tsüklon liikumist Venemaa suunas. Esialgsete arvutuste kohaselt kulgeb selle tee üle Soome lahe itta, hiljem võib kurss pöörduda kagusse. Suuremas osas Eestis püsib tormine ilm, kusjuures kõige jõulisem võib tuul olla Saare- ja Pärnumaal. Õhutemperatuur langeb ja sadu läheb kõikjal üle lumeks.

Esmaspäeval lahkub madalrõhkkond Venemaale ja ilm rahuneb. Seda siiski vaid ajutiselt, kuna teisipäeval on oodata juba järgmist tsüklonit koos tugeva edelatuule, sajuala ja sooja õhuga. Tsüklonite võidukäik kestab suure tõenäosusega kuni uue nädala lõpuni ja nii lükkub karge talveilm edasi kaugemasse tulevikku.          

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles