Peipsi liiga soe vesi lükkab sügisese püügihooaja edasi

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahvenad.
Ahvenad. Foto: Margus Ansu

Nakkevõrkude ja põhjanootadega võivad kutselised kalurid tänavu Peipsil püüdma hakata alles 15. septembrist. Kalateadlaste soovitusel oodatakse veetemperatuuri langust, et tööstuslike vahenditega kala püüdes hukkuks vähem noorkalu.


Vastavalt keskkonnaministri määrusele lükatakse sügisese püügihooaja algus Peipsil, Lämmi- ja Pihkva järvel 1. septembrilt 15. septembrile. Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna peaspetsialist Liivika Näks selgitas Postimehele, et näiteks põhjanooda ehk mutnikupüügil sureb nii kõrge veetemperatuuriga väga palju noorkalu ning neid ei ole enam võimalik tagasi lasta.

Kalavaru kaitseks ja säästlikuks kasutamiseks peaks veetemperatuur alanema. «Praeguste ilmadega oleme sinna poole teel,» lisas Näks.

Tartu Ülikooli mereinstituudi teadlaste ja keskkonnainspektsiooni vastavasisuline ettepanek arutati Peipsi piirkonna kaluritega läbi 27. juulil Kasepääl toimunud kohtumisel. Kalurid olid asjaga päri.

Näks lisas, et tõenäoliselt kujuneb nakkevõrkude ja põhjanootade püügihooaeg suhteliselt lühikeseks. Eesti kalurid on sügisese püügihooaja eel ammendanud juba kuni 75 protsenti peamise töönduskala, ahvena, aga ka latika kvootidest.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi andmetel ulatub Peipsi veetemperatuur praegu 18 kraadini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles