Abivahendid lume- ja libedusetõrjeks

Annika Poldre
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa Bauhofis pakutavast lumelabidate-sahkade ja -lükkajate valikust.
Osa Bauhofis pakutavast lumelabidate-sahkade ja -lükkajate valikust. Foto: Urmas Luik

Olgu talv oodatud või tulgu ootamatult, kui on käes külm ja lumi, saabub libedus. Kes on maja- ja maaomanik, peab nüüd sellega vaeva nägema.

Tavaliselt visatakse teele liiva, tuhka ja soola, aga ükski neist pole koduseks kasutamiseks parim. Liiv ei hoia ära libedust ja tekitab petliku tunde, et ohtu pole. Tuhk lõhub jalanõusid ja sool lammutab kevadeks nii trepi kui kivisillutise ning on kahjulik keskkonnale.

Graniidipuru ja kemikaalid

K-rauta tootejuht Aita Meentalo soovitas graniitkillustikku kui tõhusaimat libeduse tõrjujat. “Graniidipuru ei sulata küll jääd, aga aitab püsti püsida,” ütles Meentalo. “See ei lenda tuulega minema ja kui kevadel kokku koguda, võib seda järgmisel aastal taaskasutada.”

Meentalo lisas, et poodides on mitmesuguseid kemikaale, kuid nende kohta tuleb pakendilt infot uurida, sest kõik kemikaalid igale pinnale ei sobi.

Kaupluses Remont ja Viimistlus tutvustas klienditeenindaja libedatõrjeks sobivat kaupa. Graniitliiva, teise nimega graniitkillustikku müüakse selles kaupluses 25kilostes kottides ja 7,5 kilogrammi kaupa plastämbrites.

Peale graniitkillustiku saab osta jääsulatajat Icemelt, mida klienditeenindaja ise eelistaks. Seda müüakse niihästi kahe ja kümne kilo kaupa ämbris kui ka 25kiloses kotis. Samas on müügil auto tuuleklaasilt jää eemaldamise aerosool 500 ml pudelites.

Kaupluses Decora pakutakse samuti jääsulatusvahendit Icemelt. Sellega kaasas olev õpetus soovitab, et kõigepealt tuleb plats või kõnnitee puhastada lahtisest lumest, seejärel katta ühtlase kihina jääsulatusvahendiga.

Toote tutvustusest selgub, et kokkupuutel töödeldava pinnaga eraldab USA jäätõrjereaktiivide valmistajafirma toodetud Icemelt soojust, mis on vajalik lume ja jää sulatamiseks. Icemelti sulatamisomadused säilivad kuni miinus 20 kraadini ning see on seetõttu tõhusam lume ja jää sulatamise vahend kui kaalium- või naatriumkloriid.

Meentalo sõnade järgi on suur lumelabidas ostjate seas populaarseim. “Kui aga lumi on niiske ja seda on ohtralt, ei jaksa suure labidaga lund maast üleski tõsta,” lisas Meentalo ja soovitas värske lume puhul eelistada labida asemel hoopis lumelükkajat, mis on pikema varrega kui labidas.

Lükkajast pole abi, kui lumele on kõva koorik tekkinud. Labidas on lükkajast kitsam ja kõrgemate servadega, sellega saab kaevata ja lund tõsta.

Labida ostul kehtib põhimõte: väiksemale inimesele sobib väiksem ja turskemale inimesele suurem labidas.

Bauhofis on hea valik pika ja tavalise varrega, plast- ja metallservaga lumelabidaid. Lumesahkugi on mitmesuguseid, sh kokkupandava varrega, mida klienditeenindaja Kaja Veldemanni jutu järgi on mugav suveks panipaika paigutada. Suurematel sahkadel on helkurriba, mis teeb pimedal ajal töötamise ohutuks. Valida on ka autolabidaid, neid on tavalise ja teleskoopvarrega.

Veldemann rääkis, et parima kvaliteediga on Fiskarsi metallservaga labidad ja neid ostetakse kõige rohkem.

Suure aia omanikul soovitas Meentalo soetada mitu tööriista, sest õige kasutamise puhul peavad need vastu aastaid. Tootejuhi sõnade järgi lähevad labidad katki vaid valede töövõtetega, näiteks lumelabidaga jää purustamisel või kruusaselt pinnalt lumekirme eemaldamisel.

Lumepuhuril on oma eelised

Kui lumest puhastatav pind on suur ja rahakott kannatab, tasub eelistada lumepuhurit. Peale selle, et lumepuhuriga saab lume kokku kiiremini kui tavalise labidaga, räägib puhuri kasuks võimalus suunata kokkukogutud lumi sobivasse kaugusesse.

Lumepuhuri ostmisel soovitas Meentalo läbi mõelda ootused ja vajadused: puhastatava ala suurus, lumealuse pinna materjal ja reljeef, töötegemise sagedus ja töötegija ise. Sellest lähtuvalt saab valida üheastmelise või kaheastmelise lumepuhuri ning vaadata lisavõimalusi, näiteks lumepaiskamise kaugus ja manööverdamisvõime. Üheastmelised puhurid on üldjuhul väiksemad ja sobivad puhastama väiksemat ala ning kivisillutist, sest ei kahjusta puhastatavat pinda. Kaheastmelise puhuri peaks soetama juhul, kui puhastatav ala on suur ja aluspind reljeefne.

Pärnu linna heakorraeeskirjaga, mis kehtib alates 2006. aastast, on kehtestatud heakorranõue, mille järgi talvisel ajal tuleb kõnnitee puhastada lumest ja tõrjuda libedust. Sama eeskiri keelab kasutada libedusetõrjeks tuhka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles