Tugevad vihmasajud ohustavad tõsiselt saagikoristust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljakoristus
Viljakoristus Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui siiani on Saaremaa põllumehed pidanud aastat taimekasvatuse jaoks soodsaks, siis viimase paari nädala ilm on hakanud tõsist muret tegema kõigile, kel kasvav saak veel koristamata.

«Ilm on mind hulluks ajanud,» ütles nõustaja Veeve Kaasik ajalehele Meie Maa. Ehkki paljud on jõudnud vilja ära koristada või sellega lõpusirgele jõuda, on rapsikoristus kõikidele probleem.

Kaasiku sõnul on hullem olukord neil, kes kasutavad teenustööd - kellel endal masinapark olemas, on jõudnud sadude vaheaegadel ka midagi koristada. Ilmselge on aga, et kuumuse ja kuivuse periood oli liiga pikk, tera jäi peenikeseks ja saagid loodetust kesisemaks.

«Kuid väikesed kartulikasvatajad on ka juba murest murtud, sest terve nädal on väga vesine olnud. Kartuliga on probleem juba väga suur, eriti, kui vesi vagude vahele pikemalt jääb,» rääkis Veeve Kaasik.

Neile, kes jõudsid enne suuri sadusid teravilja ära koristada, jagub muret aga selle kuivatamisega. «Kuivatamine ei edene, sest kuivatis on ventilaatoriaugud vett täis. Tuleb hakata vett välja pumpama. Mitte kunagi varem pole sellist olukorda olnud,» kurtis Valjala talunik Kaido Kirst, kes käis eile linnast selleks tarbeks pumpa ostmas.

Sajud kahandavad kiirelt ka vilja kvaliteeti, terad hakkavad idanema ning haigusseened arenema.

Ilmajaama andmeil on augusti esimesel kolmel nädalal tugevad hoogsajud tabanud Lõuna- ja Lääne-Eestit, sealhulgas saari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles