Pakistani üleujutus jättis kodutuks veel kümneid tuhandeid inimesi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani üleujutuse ohvrid kala püüdmas.
Pakistani üleujutuse ohvrid kala püüdmas. Foto: SCANPIX

Surmav tulvavesi, mis on viimase kuu jooksul üle Pakistani tohutult kahjusid tekitanud, tungis neljapäeval veelgi lõuna poole ning sundis kodust põgenema taaskord kümneid tuhandeid inimesi.

Induse jõgi murdis läbi kaldapealse riigi lõuna osas Surjanis, mis sundis inimesi Thatta linna ümbruses Sindhi provintsis evakueeruma, vahendab AFP.

«Umbes 40 000 inimest on neljapäevast alates liikvel, kuna tulvavesi ujutas üle tosinaid külasid ja ähvardas hävitada kolm põhilist linna antud piirkonnas,» sõnas ÜRO Humanitaarasjade Koordineerimise Ameti (OCHA) pressiesindaja Fawad Hussein telefoni teel kohapealt. «See number võib tõusta 100 000-ni.»

Induse jõgi voolab läbi Thatta linna Sindhi provintsis ning suurem osa linna ehitisi asuvad kalda peal mõlemal pool jõge. Üleujutusohus on ka Sujawali, Bathoro ja Daro linnad.
ÜRO ametnike sõnul oli juba 150 000 inimest enne evakueerimise algust Thattast lahkunud.

OCHA esindaja sõnul tõuseb vee tase lisaks ka Araabia meres ning seetõttu muudab Indus omakorda voolu suunda. «Seetõttu eeldame, et üleujutus jõuab ka Badini piirkonda,» sõnas Hussein, vihjates Thatta naaberpiirkonnale.

Pakistani armee tegeleb parasjagu Thattas üleujutuse tõttu lõksu jäänud inimeste päästmisega.

Välja on saadetud ka teada Sujawali elanike evakueerimiseks.

«Esimeses faasis keskendume inimeste turvalistesse kohtadesse toimetamisega. Teises faasis päästame inimesi, kes on maha jäänud või ei pääse üleujutuse tõttu enam liikuma,» sõnas Pakistani armee brigaadikomandör Mehmood Sadiq.

Lisaks armeele aitab päästetöid läbi viia ka 200 mereväelast.

Mussoonvihmade põhjustatud üleujutused said Pakistanis alguse juuli lõpus. Looduskatastroofi käigus on saanud surma umbes 1600 inimest ning umbes 17 miljonit inimest on üleujutustest otseselt puudutatud.

Neljapäeval alanud evakueerimine aga suurendab niigi teravat ülerahvastuse probleemi, kuna põgenikelaagrites, kus üleujutuse ohvrid kogunevad, ei jagu ruumi.

Ühtlasi peab ligi 3,5 miljonit Pakistani elanikku praegu läbi ajama saastatud veega, mis kasvatab oluliselt veega levivatesse haigustesse nakatumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles