Austria loomaaia panda sai loomulikul teel teise poja

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yang Yang oma äsjasündinud poega hambus hoidmas.
Yang Yang oma äsjasündinud poega hambus hoidmas. Foto: SCANPIX

Viini Schönbrunni loomaaias sündis eile juba teine panda, kes on ühtlasi ka teine Euroopa loomaaias loomulikul teel eostatud pandakutsikas, teatab uudistevõrk AFP.


Värske ema – 10-aastane Yang Yang – tegi esimest korda ajalugu 2007. aasta 23. augustil, kui tõi ilmale Euroopa loomaaedade esimese loomulikul teel eostatud poja Fu Longi. Too mõmmik viidi mullu Hiinasse, sest kõik maailma loomaaedade pandad kuuluvad Hiina Rahvavabariigile ja on neisse saadetud vaid laenulepingute alusel.

Uus kutsikas, kelle sugu pole siiani veel kindlaks tehtud, sündis täpselt kolm aastat pärast eelmist. Emakaru poegimisvaev kestis neli tundi. Nii ema kui tema sajagrammine poeg olid uudistevõrgu AFP teatel hea tervise juures ning emakaru ka imetas oma poega. Lähikuudel jääb Schönbrunni loomaaia pandamaja suletuks, et loomad saaksid rahus kosuda.

Nii, nagu Fu Longigi puhul, kandis Yang Yang tegelikult kaht poega, aga teine ei jäänud ellu. «Emased pandad ei suuda tavaliselt kaht beebit kanda ning kahjuks me ei suutnud teda päästa,» ütles loomaaia esindaja Eveline Dungl Austria uudisteagentuurile APA.

Loomaaia juht Dagmar Schratter avaldas küll uudise üle heameelt, kuid hoiatas, et umbes 40 protsenti pandadest sureb oma esimesel eluaastal ära.

Pandade paaritamine on väga keerukas protseduur, sest emased pandad on viljastumisvõimelised vaid kolm-neli päeva aastas. Dungli sõnul aitas Yang Yangi tiinestumisele kaasa kindlasti see, et hoolimata sellest, et pandad on reeglina eraklikud loomad, moodustavad too emakaru ja tema kaaslane Long Hui väga harmoonilise paari.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles