Pakistani üleujutuste ohvreid ähvardavad tõsised nakkushaiguste puhangud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani poiss üleujutuste tagajärjel hävinenud kodus.
Pakistani poiss üleujutuste tagajärjel hävinenud kodus. Foto: SCANPIX

Üle kolme nädala tagasi alanud Pakistani ajaloo suurima looduskatastroofi tagajärjed muutuvad üha tõsisemaks. Nüüd ähvardavad üleujutuse ohvreid järjest kiiremini levivad nakkushaigused.

Tulvavesi on matnud enda alla üle viiendiku kogu riigi pindalast ning kodutuks on jäänud üle nelja miljoni elaniku. Kokku on üleujutused segi paisanud üle 20 miljoni inimese elu.

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on juba registreeritud üle 204 000 tõsise kõhulahtisuse juhtumit. Erinevaid nahahaigusi, nagu näiteks sügelised, on registreeritud juba 263 300 korda, vahendab CNN. Lisaks kannatab üle 200 000 elaniku tõsiste hingamisteede haiguste käes. Malaaria kahtlusega juhtumeid on juba üle tuhande.

Olukord ei näi ka paranevat, kuna saastatud vesi ümbritseb kodutuid üleujutuste ohvreid ning puhast joogivett napib. Tervishoiuametnikud kardavad, et olukord muutub veel palju hullemaks. Vee ja õhu kaudu levivad haigused, nende hulgas kõhulahtisus, leetrid, malaaria ja tõsised hingamisteede haigused ähvardavad peamiselt ülerahvastatuse, puuduliku hügieeni ja tulvavee leviku tõttu.

«Hädavajalik on sekkumine vee ja hügieeni osas. Näiteks puhta joogiveega varustamine ja keskkonnast tingitud ohtudega tegelemine on hädavajalik, et veega edasikanduvate haiguste puhangut ennetada,» teatas WHO Charsaddas, Nowsheras ja Peshawaris.

Lisaks on üle 200 tervishoiuasutuse tõsiselt kahjustatud või hävinenud. Miljonitel ellujäänutel puudub seega ka võimalus saada esmaabi. Kokku on üleujutuse käigus surma saanud üle 1500 inimese.

Inimesed üritavad samal ajal jätkuvalt põgeneda mussooni tõusuvee järgmise laine käest. Nädalavahetusel üritas pool miljonit Shahdadkoti elanikku põgeneda Pakistani Sindhi provintsis oma kodudest, kuna suurvee tulv ähvardas lõhkuda mudavallid ja uputada kogu linna.

Ühendatud Rahvaste Organisatsiooni ametnikud on taotlenud Pakistani erinevates piirkondades kokku 460 miljoni USA dollari suurust toetust, mis loodetakse saada kolme kuu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles