Eestisse on mitmeks päevaks tormi oodata

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormihuvilised maru pildistamas.
Tormihuvilised maru pildistamas. Foto: Küllike Rooväli

Alates kolmapäevast puhub Eestis kohati korralik tormituul ning väikeste vaheaegadega kestab selline ilm praeguse prognoosi järgi laupäevani.

Ilmateenistuse nädalaprognoosi järgi jõuab kolmapäeva öösel Atlandilt väga aktiivne madalrõhkkond Islandi alla, päeval liigub Norra merele ning surve Läänemere ümbrusele muutub järjest tuntavamaks.

Öösel tugevneb edelatuul Eesti rannikuvetes puhanguti 15 m/s. Päeval paisub lõuna- ja kagutuul rannikul puhanguti 20, Saaremaal ja Hiiumaal vastu Läänemerd kuni 25 m/s, sisemaal on samuti puhanguid kuni 15 m/s. Suurem sadu siis Eestisse veel ei jõua, küll aga on piisavalt niiskust kohatisteks sajuhoogudeks. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -2..+3°C, seejuures Pärnu-Narva joonest lääne pool valdavalt plusspoolel, ida pool aga enamasti alla 0°C.

Neljapäeval läheneb madalrõhkkond Norra rannikule ja selle tihe lörtsi- ja vihmasadu riivab tõenäoliselt vaid Eesti lääneserva. Nõrka lund ja lörtsi sajab sügavamal sisemaal. Lõuna- ja kagutuul annab veidi järele, kuid rannikul on ikka puhanguid 20, sisemaal kuni 14 m/s. Õhutemperatuur on öösel Tallinna-Pärnu joonest lääne pool 0..+2, ida pool 0..-4°C, päeval 0..+4, Rakvere-Tartu piirist ida pool 0..-2°C.

Reedel nihkub madalrõhkkonna tegevus Skandinaaviasse. Vana madalrõhkkonna servas tekib uus osatsüklon, mis päevaks liigub Taani väinade kohale. Õhurõhuväli muutub taas pingelisemaks. Praeguse prognoosi järgi on öösel tuul pisut rahulikum, päeval aga tugevneb lõunatuul rannikul 17 m/s, õhtul võib sisemaal puhanguid üle 15, rannikul 21, vastu Läänemerd 25 m/s olla. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -1..+4°C.

Laupäeva ööks liigub aktiivne osatsüklon Botnia lahele ja selle tihe lörtsisadu kandub üle Eesti. Edelatuul ulatub sisemaal puhanguti kuni 17, rannikul 21, Saaremaa ja Hiiumaa rannikul 25 m/s. Päeval eemaldub tsüklon Lapimaale. Sadu nõrgeneb ja tuul annab tasapisi järele. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel +1..+5°C.

Pühapäevaks jääme madalrõhkkonna kaugesse lõunaserva. Kohati sajab veidi lörtsi ja vihma. Edelatuul ulatub puhanguti 15 m/s. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 0..+5°C.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles