Ida-Virumaal ajavad jõed üle kallaste

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutatud põllud.
Üleujutatud põllud. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eelmise nädala rekordiline sademete hulk tekitas Ida-Virumaal palju pahandust nii Jõhvis ja seda ümbritsevate piirkondade madalamates kohtades kui ka väiksemate kohalike jõgede luhtadel.

Üle kallaste ajanud Pühajõgi ei suutnud oma suhteliselt sügavale voolusängile vaatamata mahutada kogu veehulka ning ujutas üle Jõhvi äärelinna, kus jõgi teeb väiksema käänaku linna suunas, kirjutab Põhjarannik.

Augustikuu kohta ebaharilikult veerohked on ka Alajõe ja Rannapungerja jõgi ning Tagajõgi.

Narva-Jõesuu hüdroloogiajaama juhataja Toomas Pruul selgitas, et kuna Pühajõgi, Tagajõgi ning Alajõe ja Rannapungerja jõgi toituvad sademetest, siis mõjutab nende veehulka isegi väiksem vihm. Augustikuu lõpus maha sadanud tohutu vihmahulk on aga pannud jõed mühama nagu kevadise suurvee ajal.


«Kui kevadel sulab lumi järk-järgult ning üsna pika aja jooksul, siis midagi äärmuslikku ei juhtu. Küll aga praegu: kui veehulk jõgedes suureneb nii tormiliselt, tekib lööklaine efekt, mis võib kaasa tuua ka purustusi, kui jõgi peaks takistusteni jõudma,» ütles Pruul.

Tudulinna vallas on vallavanema Andrus Tossi sõnul erakordselt suure sademete hulga tõttu vee alla jäänud mõned teed, Tudulinna vallas üle kallaste tõusnud Tagajõgi aga ujutas üle põllud.


Toila vallas tujutses aga Pühajõgi. Vallavalitsuse maakorraldaja ning vallavanema asetäitja Hannes Kohtringi sõnul põhjustas kõrge veetase probleeme sadamas, kuna jõevooluga tuli kaasa palju prahti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles