Tänavune sügis oli poole sajandi kõige kuivem

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
53 aasta jooksul pole taevas sügisel sajupilvedest niivõrd tühi olnud.
53 aasta jooksul pole taevas sügisel sajupilvedest niivõrd tühi olnud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavune sügis paistis eriliselt silma seetõttu, et sajud kimbutasid eestlasi rekordiliselt vähe, küll aga saime me keskmisest rohkem päikesepaistet nautida.

Sügis oli sel aastal keskmisest päikeselisem – päikest oli sügise jooksul keskmiselt 326 tundi, samas kui norm on 264 tundi, nähtub Ilmateenistuse ülevaatest. Kõige enam oli päikeseta päevi Saaremaal Roomassaares, kus oli sügise jooksul kokku 38 päeva, mil päikest ei paistnud minutitki.

Mõistetavalt oli sügiskuudest kõige soojem september, mil keskmine temperatuur küündis 12,9 kraadini, mis on normist veidi kõrgem. Kõige soojejm oli 8. septembril Lääne-Nigulas, kus mõõdeti 24,1 kraadi. Tõelist külma sai seevastu tunda novembrikuu viimasel päeval Kuusikul, kus temperatuur langes -15,5 kraadini.

Ühtlasi oli mihklikuu kolmest kuust ka kõige päikeselisem – päikest paistis Eestis keskmiselt kokku 212 tundi. Kõige rohkem rõõmustas päike Sõrve elanikke, kokku 382 tundi.

Tänavune sügis oli aga rekordiliselt kuiv – nimelt pole alates 1961. aastast sügise jooksul sadanud niivõrd vähe sademeid. Tänavu sügise sademete summa oli 97 millimeetrit, samas kui sügise normiks on kujunenud 199 millimeetrit. Võrdluseks, kõige sajusem oli 1981. aasta sügis, mil sademete summa oli 262 millimeetrit.

Kõige sajusem oli tänavu oktoober, kui Eesti keskmine sajuhulk oli 41 millimeetrit, kõige kuivem aga november, mil keskmiselt sadas maha 25 millimeetrit sademeid. Kõige sajusem koht oli Võru ning kõige kuivem Roomassaare.

Esimene lumesadu tuli 19. oktoobril lörtsiga Väike-Maarjas, 21. novembril liikus lumesadu juba üle kogu riigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles