Prantslastel on oma «saladuslik saar»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wikipedia.org

Möödunud aasta jaanuaris Edela-Prantsusmaad tabanud tormis tekkis Dordogne`i ja Garonne`i jõgede suudmealal olevasse Gironde`i suudmelahte saladuslik saar.

Torm kuhjas nii palju liiva, kive ja muud looduslikku materjali, et sealt kerkis  kuiv ala – nii sündis saar, kirjutab Discovery News.

Ka varem on seal saari tekkinud, kuid need on kas tõusuvee alla jäänud või järgmise tormiga minema pühitud.

Kuid 2009. aastal tekkinud saar, mille suurus on 11 aakrit, on teistsugune. 2010. aasta alguses pühkis sellest üle torm Xynthia, kuid midagi ei juhtunud.

Kohalikud andsid kirjanik Jules Verne`i kuulsa romaani järgi saarele nimeks L'ile mysterieuse – Saladuslik saar. Kuid ametlikku nime saarel ei ole ning seda ei leia ka üheltki kaardilt.

Teadlaste sõnul on saarel elupaiga leidnud mitmed taime-, linnu- ja putukaliigid.

«Siiani on saarelt avastatud 12 erinevat taimeliiki, 30 putukaliiki ja linde. Kolmandik liikidest on seal püsivad. Enamik neist toitub merevees leiduvast,» lausus kohaliku looduskaitseorganisatsiooni OBIOS keskkonnateadlane Jean-Marc Thirion.

Thirioni sõnul on seal avastatud ka ämblikke, kes võisid sinna sattuda õhuvooludega ning sipelgaid, kes võisid sinna taimedel «parvetada».

«Tavapäraselt tekivad sellised saared vulkaanilise tegevuse tagajärjel. Pole teada, et kuskil mujal Euroopas oleks sellist saart,» jätkas teadlane.

Nüüd on aga see looduse fenomen ohus, kuna üha rohkem inimesi tunneb selle vastu huvi. Seal olevat isegi pidusid peetud.

Kohalikud looduskaitsjad püüavad saart kaitsta. 2011. aastal kuulutatakse kogu Gironde`i suudmelahe piirkond looduskaitsealaks ja see peaks ka nimeta saare päästma rahvamasside käest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles