Selle aasta juuli oli läbi aegade kuumuselt teine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle aasta juuli oli läbi aegade kuumuselt teine
Selle aasta juuli oli läbi aegade kuumuselt teine Foto: SCANPIX

USA meteoroloogide sõnul jätkub maakeral temperatuurirekordite püstitamine.

Selle aasta juuli oli läbi aegade kuumuselt teine ning 2010. aasta on teel ühe kuumima aasta suunas, kirjutab foxnews.com.

USA kliimaandmete keskuse sõnul oli juulis maailmas keskmine temperatuur 16,5 kraadi Celsiuse järgi.

Regulaarseid temperatuurimõõtmisi hakati tegema natuke rohkem kui sajand tagasi ning siiani on kõige kuumemaks 1998. aasta juuli.

2010. aasta periood jaanuarist juulini hoiab enda käes läbi aegade esimese seitsme kuu soojarekordit, mis on 14,5 kraadi. Teisele kohale paigutus 1998. aasta jaanuari- juuli vaheline periood.

Sellel aastal on loodus näidanud end korraga mitmest küljest – kui ühel pool maakera maadeldakse üleujutuste ja paduvihmadega, siis teisel pool on kuivus ja suured tulekahjud.

Atmosfääriteadlaste sõnul on nende põhjuseks kliimamuutus, mis võib veel üsna erakordseid  loodusnähtusi kaasa tuua.

USA kliimauurijad tõstsid esile ka nähtust La Niñat, mille puhul Atlandi ookeanil orkaanide sagedus ja tugevus muutub. Vaikse ookeani idaosa vee pinnatemperatuur aga muutub keskmisest külmemaks ja see mõjutab Lõuna-Ameerika ranniku ilma.

Uurijate arvates mõjub La Niña põhjapoolkeral kogu 2010 – 2011. aasta talve.

Mehhiko lahe piirkonnale on see halb uudis, kuna siis on seal rohkem orkaane, takistades sealase ala naftast puhastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles