Eesti looduskaitse tähistab 100. sünnipäeva

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaal esimese puuna 1936.aastal looduskaitse alla võetud Oidrema -Lihula maanteeristil kasvav Panga tamm
Pärnumaal esimese puuna 1936.aastal looduskaitse alla võetud Oidrema -Lihula maanteeristil kasvav Panga tamm Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Eesti looduskaitse 100. sünnipäeva tähistamisel märkis keskkonnaminister Jaanus Tamkivi, et looduskaitse tulevik saab olla kokkulepe kohaliku kogukonnaga ja kohalike kaasamine kaitsesse.


Täna täpselt 100 aastat tagasi kirjutasid Kihelkonna kirikumõis ja Riia loodusuurijate Ühing alla kuueastase rendilepingu Vaika saartele merelindude kaitseala loomiseks, mida loetakse Eesti looduskaitse alguseks, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kui esimene kuueaastane looduskaitse rendileping maksis 100 aastat tagasi viis kuldrubla, siis praegu kulub Eestimaal looduskaitsele aastas üle kahe miljardi krooni - just nii suur on keskkonnaministeeriumi aastaeelarve ja Eestis on täna kokku 3543 kaitstavat loodusobjekti.

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi arvab, et kui looduskaitsesse ei kaasata vabatahtlikkuse põhimõttel kohalikku kogukonda, siis ilmselt Eesti tänasest looduskaitsest palju enam edasi minna ei saa.

RMK loodushoiu osakonna juhataja Marge Rammo rääkis, et riigimetsa ja kaitsealadele tehakse aastas ligi 1,5 miljonit külastust ning see number näitab, et inimesed armastavad looduses puhata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles