Sõrves avastati Eestis uus öölane

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõrve Säär.
Sõrve Säär. Foto: Merit Miljaste

Nädal tagasi püüdis Sõrve linnujaama harrastusornitoloog Mati Martinson valguspüünisega huvitava suure liblika, millist Eestis varem leitud pole.

«Sirutasin ta ära ja Teet Ruben (liblikauurija – toim) määras selle eile ära ning selgus, et tegemist on esmaleiuga Eestis,» kirjutab Martinson Sõrve linnublogis.

«Neid liblikaid lendab siin Sõrves ikka igasuguseid ja nüüd siis sattus siia selline,» ütles ta Saarte Häälele. Eestikeelset nime leitud liblikal veel ei ole ja seda just sel põhjusel, et tegemist on täiesti uue liblikaliigiga Eestis – mõrsjaöölaste perekonda kuuluva mõrsjaöölase Noctua interjecta’ga.

Martinsoni andmeil on seda liiki varem leitud näiteks Ölandil ja Gotlandil, Läti esmaleid oli möödunud aastal ning Soomes on samuti üksikud leiud olnud.

«Järelikult oli aeg ka Eestis märk maha saada,» muigas liblika leidja.

Liblika liigi määranud Teet Ruben kinnitas Saarte Häälele, et antud öölase puhul pole mitte mingit kahtlust, et see on just mõrsjaöölane Noctua interjecta.

«Liblikaid määratakse tavaliselt tiivakuju järgi, kui see pole küllaldane, siis tuleb täpsemalt uurida, aga siin ei ole mingit kahtlust, et see just see liblikaliik on,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles