Vaindlool mõõdeti tuule kiiruseks 56 m/s

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaindloo saar.
Vaindloo saar. Foto: Tairo Lutter

Vaindloo saarel mõõdeti pühapäeva õhtuse tormi ajal mitteametlikult tuulekiiruseks 56 meetrit sekundis. Kuna aga saarel ametlikku ilmavaatluspunkti ei ole, ei lähe Beauforti skaalal orkaaniks kvalifitseeruv tuul ametlikesse registritesse.


"Vaindloo piirivalvekordoni piirivalvurid aeg-ajalt teatavad meile tuulest saarel ja teatasid ka pühapäeva õhtuse 56 meetrit sekundis kiiruse, aga kuna tegu ei ole usaldusväärse jaamaga, ei oska me seda ei kinnitada ega ka ümber lükata,“ rääkis EMHI ilmavaatluse osakonna juhataja Miina Krabbi.

"Saarel on piirivalvekordoni tuulemast, kus vanasti oli ilmajaam ning sealsed seadmed on tegelikult senini olemas,“ kirjeldas Krabbi saarel olevaid mõtteriistu.

Piirivalvekordoni piirivalvurite sõnul on aga jaam pärast pühapäeva õhtust marutuult nüüd katki ning enam üle saare kihutava tuule kiirust mõõta ei saa. Küll aga oleks saarel huvitav vaatlusi korraldada, kuna piirivalvurite sõnul on tegu Soome lahe kõige tuulisema paigaga.

"On kolmnurk Suursaar, Tütarsaared ja Vaindloo ning pisut veel Venemaa poole, mis peaks olema lahe tuulerohkeim koht,“ rääkis anonüümseks jääda sooviv piirivalvur.

Vaindloo saarel on alates 1994. aastast piirivalvepost koos radarijaamaga. Vaindlool puudub põhielanikkond, ainsad saarel viibijad on piirivalvurid ning lähim punkt mandril on 24 kilomeetri kaugusel Vainupea asula.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles