Vihmametsad kaovad 2100. aastaks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmamets Brasiilias Amazonase jõe ääres
Vihmamets Brasiilias Amazonase jõe ääres Foto: SCANPIX

USAs Washingtonis asuva Carnegie teadusinstituudi tehtud uuringu raportis seisab, et vihmametsad võivad kliimamuutuse ja ebaseadusliku raie tõttu 2100. aastaks kaduda.

Troopilistes vihmametsades on Maal leiduvatest taime- ja loomaliikidest üle poole, kirjutab The Telegraph.

Uuringus seisab, et vihmametsade hukkumist mõjutavad eelkõige kaks asja – globaalne kliimasoojenemine ning metsa mahavõtmine. Need toovad kaasa sealsete liikide hävingu.

Uurijate sõnul võib 2100. aastaks võrreldes praegusega troopilise vihmametsade taimedest ja loomadest alles olla 18 – 45 protsenti. See tähendab seda, et enamik liike kas kohaneb, läheb ära või sureb välja.

Teadlased võtsid vihmametsade ohu kindlakstegemisel aluseks 16 kliimamuutuse mudelit kogu maailmast. Samuti vaadati läbi satelliitfotod illegaalsetest raietest.  

Kõige ohustatum on Amazonase piirkond, sellele järgnevad Aafrika ja Indoneesia vihmametsad.

Massachusettsis asuva Woods Hole Research Centeri ökoloogi Daniel Nepstadi sõnul on ainsaks looduskeskkonna säästmise võimaluseks kasvuhoonegaaside vähendamine.

«See uuring on kindel tõend, et maailma ökosüsteemis toimuvad suured muutused, mida mõjutavad nii kliima kui ka uue põllumaa kasutuselevõtt. Maa looduskeskkonna kiire hävimise ärahoidmiseks ja selle säilitamiseks tuleb kasvuhoonegaasidega võidelda,» selgitas Nepstad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles