Kuulsad Galápagose saared pole enam ohus

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galápagose kilpkonn.
Galápagose kilpkonn. Foto: SCANPIX

ÜRO Hariduse, Teaduse ja Kultuuri Organisatsioon (UNESCO) otsustas eemaldada ohustatud nimekirjast Ecuadorile kuuluvad Galápagose arhipelaagi saared.

Otsuse eemaldada kuulsad saared ohustatud maailmapärandite hulgast langetas UNESCO Brasiilias toimunud kohtumisel. Ettepaneku poolt hääletas 15 ja vastu neli organisatsiooni esindajat, kirjutas Telegraph.

Saared lisati punasesse nimekirja 2007. aastal, kuid UNESCO hinnangul on Ecuadori võimud teinud viimastel aastatel jõupingutusi, et saare haruldane looduskeskkond säiliks.

Saarel on mitmeid haruldasi liike nagu näiteks lennuvõimetu kormoran, maailma kõige väiksem pingviin ning ainult troopikas elav albatross. Kõige kuulsamad on aga Galápagose kilpkonnad, kes võivad kaaluda üle 230 kilogrammi ja elada üle saja aasta.

Samas otsustas UNESCO lisada ohustatud nimekirja Kasubi Buganda kuningate hauad Ugandas, mis pärinevad 13 sajandist. Lõplik nimekiri avalikustatakse neljapäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles