Ootamatult külmaks muutunud vesi peletas inimesed rannast

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile pärastlõunal katsusid suvitama tulnud noored Kakumäe rannas vett vaid varbaga, ujuma minna ei julgenud 12-kraadisesse merevette mitte keegi.
Eile pärastlõunal katsusid suvitama tulnud noored Kakumäe rannas vett vaid varbaga, ujuma minna ei julgenud 12-kraadisesse merevette mitte keegi. Foto: Artur Sadovski

Jäine vesi pealinna rannalisi suplema ei meelita, vett katsutakse vaid varbaotsaga.


Kuigi eile pärastlõunal valitses Kakumäe rannas lämbe suveilm, oli supelsaksu rannas tavatult vähe. Põhjuseks madal veetemperatuur – kui kell kolm päeval oli rannavalve tornis paikneva tabloo järgi õhusooja 26 kraadi, siis veesoojus küündis vaid 12 pügalani.  

Rannalised  veetsid  aega peamiselt liivaribal päikest võttes või jalutades. Siiski leidus mõningaid, kes söandasid kuni pahkluudeni vette sumada, ent sellest kaugemale minna ei julgenud keegi.
Koos lastelastega kalda lähedal jalgupidi sulistanud Esta Marjamaa tõdes esialgu, et pole häda midagi. «Praegu on küll väga mõnus,» kinnitas ta. Teinud väikese tiiru veidi sügavamale, muutis ta siiski arvamust.

Paarkümmend rannalist
«Ujuma ikka ei kannata minna,» tõdes Marjamaa. Pärnu rannaga, kus naine eelmisel nädalal suvitamas käis, Kakumäed tema sõnul võrrelda ei saa. «Seal oli tõesti vesi nagu vannis,» meenutas naine.

Jalgupidi madalas vees jalutanud Helerin Rohi, Rando Luhaorg ja Annika Kibus ennast jahedusest häirida ei lasknud. Küsimusele, palju nende arvates veesooja olla võiks, vastasid tütarlapsed entusiastlikult. «Kuni 22 äkki? Või siis 19?» pakkus Kibus.

Luhaorg kinnitas siiski, et on külmaks muutunud veest teadlik ja üle kere sisse hüpata ei kavatse. «See poleks  ilmselt väga tervislik,» lausus noormees. Madalas vees hullamast ja üksteist pritsimast jahedavõitu vesi noori siiski ei seganud.

Kaldaliival päikest nautinud  Ranno Paosalu hinnangul on külma vee mõju rannas selgelt tunda. Kui eile võis ta oma autot parkida kuhu tahes, siis mõnel varasemal päeval oli juba mere äärde viiv tee suvitajate masinatest umbes. «Poole kümne ajal õhtul oli rand veel nii inimesi täis, et polnud kuhugi astuda,» kirjeldas mees.

Paosalu sõnul üritas ta ka ujuma minna, kuid külm merevesi sundis teda siiski meelt muutma. «Kui teatud piirist üle minna, siis oled nagu jää sees,» rääkis ta.

Punane lipp heisati Kakumäel üleeile hommikul, kui kella kümnese mõõtmise ajal oli veesooja vaid kuus kraadi. Rannal korda hoidva vetelpääste vahetusevanema Rene Jürnaste sõnul oli vesi nii külm, et isegi kalipsos oli mõõtmiseks vette minna ülimalt ebamugav.

Kuigi lipp annab märku, et suplema minek on riskantne, pole rannavalvuritel õigust kedagi väevõimuga merest eemal hoida. Rannalised on Jürnaste sõnul siiski mõistlikult käitunud. «On näha, et inimesed hakkavad vette kõndima, jõuavad siis teatud piirini ja keeravad otsa ringi,» kirjeldas ta.

Põhjus – tuule suund
Jahedal mereveel on  ka positiivne külg – tühjemaks jäänud rannal on päästjatel tunduvalt lihtsam silma peal hoida ja soojadest ilmadest ning tuhandetest suplejatest sogaseks muutunud vesi on nüüd selgem. Kui palavad ilmad tõid Kakumäele vahepeal ligi paar tuhat suvitajat päevas, siis eile pärastlõunal võis neid Jürnaste hinnangul olla umbes paarkümmend.

Eesti Mereinstituudi vanemteaduri Georg Martini sõnul pole merevee äkilises jahenemises Eesti tingimustes midagi iseäralikku. Nähtuse põhjuseks on tuulte muutunud suund, mille tagajärjel puhutakse ära  merevee soojemad pindmised kihid ja põhjast kerkib asemele külm vesi.

«Kuigi õhutemperatuur oli pikka aega kõrge, on meres soojenenud veekihi paksuseks vaid mõni meeter ning lõuna- ja idatuuled viivad selle Soome lahe poole minema,» selgitas Martin.

Et tallinlased saaksid uuesti sooja rannavett nautida, peaks tuul taas kord hakkama puhuma põhjast või läänest. Vee soojenemine võtaks sel juhul aega mõned päevad. «Kas ta nüüd sama soojaks läheb, kui enne oli, see pole siiski kindel,» märkis mereteadlane.

veetemperatuurid

Tallinna avalike randade veetemperatuur eile õhtul kell kuus:
•    Pirita – 14 kraadi, punane lipp
•    Kakumäe – 13 kraadi, punane lipp
•    Pikakari – 12 kraadi, punane lipp
•    Stroomi – 11 kraadi, punane lipp
•    Harku – 24 kraadi, kollane lipp

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles