Ilm hoiab järgmisel nädalal sõbralikku joont

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Udune hommik Tallinnas
Udune hommik Tallinnas Foto: Erik Prozes

Rahulikke uduseid hommikuid saame tunda veel üsna kaua, sest ilmataat on otsustanud vähemalt nädala võrra Läänemere äärest tormid eemal hoida.

Rõhkkondadest on lähipäevadel mõjukamad antitsüklonid, kuid esialgu ütlevad sõna sekka ka madalama rõhuga väljad, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaennustuses.

Nimelt lookleb just täna Valge mere äärest üle Baltimaade kuni Poolani kitsas madalrõhuvöönd, mis on ühendavaks lüliks Põhja-Jäämerel ja Itaalias pöörlevate tsüklonite vahel. Kitsas madalrõhuvöönd lisab meie aladele rohkelt niiskust ning suhteliselt soojas ja labiilses õhumassis on hoovihmapilved kiired arenema. Välistatud ei ole ka äike.

Laupäeval tõrjub Skandinaavias üha enam tugevnev ja ida poole laienev kõrgrõhkkond madalrõhuvööndi Venemaale. Sadusid jääb nädalavahetusel harvemaks ja pilved hõredamaks. Tuul puhub valdavalt idakaarest ja on enamasti nõrk. Õhutemperatuur ulatub öösiti 8-13 kraadini, öö vastu pühapäeva on kohati veidi jahedam, päevasel ajal tuleb sooja maksimaalselt 20 kraadi ringis.

Uue nädala veedame Põhja-Euroopas valitseva kõrgrõhkkonna rüpes. Pilvi on vähe ja ilm peamiselt sajuta. Tuule kiirused on tagasihoidlikud ja nii võivad mõnel pool Eestis udused hommikud üsna tavapärasteks saada.

Ööd muutuvad jahedamaks ja maapinna lähedal võivad termomeetri näidud kohati 0 kraadi ringi langeda, kõige soojem püsib õhk mere läheduses. Päevad tõotavad tulla kõrgrõhkkonna toel aga valdavalt päikesepaistelised ja seetõttu ka suhteliselt kõrge temperatuurifooniga.

Seega jätkab ilm septembris üsna sõbralikku ja rahulikku joont ning see peaks rõõmustama paljusid meist - kirglikest seenelistest ja elevil koolilastest kuni tõsiste töötegijateni välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles