Tihe udu kimbutab meid veel paar päeva

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Udu Tallinnas.
Udu Tallinnas. Foto: Peeter Langovits

Viimastel päevadel meid kimbutanud erakordse udu teket on mõjutanud erinevad komponendid - niiske õhk, pea olematu tuul ja lisaks see, et koos sügise algusega on ka päevad juba märksa lühemad.

«Kui suvisel ajal tekkis ka öösiti mõni kord udu, siis varahommikul päike tõusis ja asus kohe õhku soojendama ja siis see udu hajus. Praegu on ööd juba nii palju pikemaks läinud ja päike käib ka juba madalamalt. Seetõttu ei ole tal niisugust jõudu, et seda udu kiiresti hajutada,» selgitas Imateenistuse ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljak.

Samuti mängib tema sõnul tiheda udu tekkimisel rolli meie kohal olev madalrõhuvöönd. «Kindlasti on üheks komponendiks ka tuul. Kui tuul on tugevam, siis ta segab neid õhukihte ja udu hajub kiiremini. Praegu on tuul niivõrd vaikne,» lisas Paljak.

Sünoptiku sõnul kimbutab udu meid veel eeloleval ööl, reede päeval ning ka laupäeval. Sealt edasi astub pildile juba kõrgrõhkkond, mille võimsamaks saades aitavad laskuvad õhuvoolud pilvi hajutada.

«Veel on ju septembri keskpaik ja päikesel peaks olema veel nii palju võimu, et hakkab uuest nädalast alates kella 8-9 hommikul paistma ja siis ka udu hajub kiiremini,» rääkis Paljak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles