Kuumus pani Läänemeres sinivetikad vohama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuum ja tuuletu ilm on sinivetika arenguks soodne.
Kuum ja tuuletu ilm on sinivetika arenguks soodne. Foto: SCANPIX

Kuumade ilmade tõttu esineb Läänemeres sel suvel tavalisest tunduvalt rohkem mürgiseid sinivetikaid.

Soome Keskkonnakeskuse (SYKE) teatel on sinivetikaid Läänemeres tänavu märksa rohkem kui möödunud kümnendil keskmiselt, kuid praegu on suuremaid vetikakogumeid leitud eelkõige avamerelt.

Et soojad ilmad jätkuvad, prognoosib SYKE sinivetikate leviku tunduvat suurenemist, seda eriti Soome lahel ja mõnevõrra ka lõunapoolsematel merealadel.

Ehkki toksilised sinivetikad on juba Soome lahte jõudnud, ei kujuta need inimestele mingit ohtu seni, kuni soodsad ilmastikuolud ei lase neil Eesti rannikule jõuda, selgitas meresüsteemide instituudi juhtivteadur Urmas Lips ERRi uudisteportaalile.

Vetikakogumite tekkimist takistab eelkõige merele puhuv lõunakaarte tuul, mis need rannikust eemale kannab ega vetikatel veepinnal laguneda ja mürke eritada.

«Kui tuleb kaks-kolm hästi sooja ja vaikse tuulega päeva ja kui tuul puhub näiteks läänest või loodest, siis triivivad sinivetikad Eesti poole, aga kui jätkub vahelduv ilm, siis mingit ohtu ei teki,» ütles Lips.

Veidi sinivetikaid sisaldavas vees võib ujuda, kui vett mitte alla neelata ning kui pole soodumust allergilistele reaktsioonidele, kuid pärast oleks soovitatav end pesta. Väikelastel võivad ilmneda tervisehäired juba vähesest kogusest mürgisest vetikaveest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles