Tänavune esimene poolaasta oli maailmas läbi aegade kuumim

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki meid kimbutav kuumus näitab väsimuse märke, jätkub soojasid ilmasid veel küllaga.
Ehkki meid kimbutav kuumus näitab väsimuse märke, jätkub soojasid ilmasid veel küllaga. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

2010. aasta esimesed kuus kuud tõid endaga rea kõigi aegade kuumarekordeid, kuid ekspertide hinnangul on selles siiski raske näha pikaajalise kliimamuutuse mustrit.

Tänavune jaanikuu oli kõigi aegade registreerituist kuumim juuni ning neljas järjestikune kuu, kus senine kuumarekord purunes, märkis USA riiklik ookeani- ja atmosfäärivalitsus (NOAA). Juba praegu on 2010. aasta ületanud 1998. aasta saavutuse suurima arvu rekordeid purustanud kuude poolest.

Tänavu registreeriti ajavahemikus jaanuarist juunini kõrgeimad üleilmsed maismaa- ja merepinnatemperatuurid alates 1880. aastast, kui sai alguse usaldusväärne temperatuuri mõõtmine, märkis NOAA. Ka Arktika jääkate on taganenud tänavu 1. juuli seisuga rohkem kui kunagi varem.

ÜRO valitsustevaheline kliimamuutuste ekspertkogu (IPCC) on hoiatanud, et kasvuhoonegaaside emissiooni järsu vähendamisega võib keskmine globaalne temperatuur tõusta tööstusperioodi eelse tasemega võrreldes kuue kraadi võrra, mis muudaks suured piirkonnad elamiskõlbmatuks.

Sellegipoolest pole otsese seose tõestamine aastate lõikes ilmamuutuste ning üldise kliimamuutuse vahel teadlaste sõnul võimalik.

«Rääkides ilmamuutustest mõne kuu lõikes ei ole võimalik rääkida kliimamuutustega seotud suundadest,» väitis Prantsusmaa dünaamilise meteoroloogia labori juht Herve Le Treut. «Küsimus on selles, kas need näitajad sobivad pikaajalisemate suundadega, mis saavad ilmseks kõige vähem paarikümne aastab jooksul.»

Tänavuse keskmisest kuumema ilma taga on vähemalt osaliselt El Ninode mõju, mis häirivad ilmamustreid Vaikse ookeani ekvatoriaalosas, kinnitavad eksperdid.

«Praeguseks on teada, et El Ninole järgnev aasta on globaalselt ebatavaliselt soe,» ütles Suurbritannia Ida-Anglia ülikooli professor Andrew Watson. «Säärane oli näiteks 1998. aasta. On juba selge, et 2010. aasta kujuneb 1998. aastaga väga sarnaseks ja võimalik, et ületab seda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles