Augusti lõpp tuleb niiske ja jahe

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vikerkaar
Vikerkaar Foto: Ardi Truija / Pärnu Postimees

Kuigi nädalavahetusel võib päikesepaistet veel jaguda, tuleb uus nädal tuleb niiske ja jahe ning termomeetrinäidud 20 kraadini enam ei küündi.

Meeli kõditav suvesoojus on taganenud 45-nda laiuskraadini ja meie ilmarütmis valitsevad jätkuvalt kodumaised karged noodid. Põhja-Euroopasse kolinud madalrõhkkondade kogukond ootab lähitulevikus omasuguseid liikmeid veel juurdegi, kirjutab sünoptik Maile Meius nädala ilma ülevaates.

Nii tuleb meil augustikuu viimases kolmandikus leppida ja kohaneda niiskete õhukeeriste üsna depressiivsete meeloludega.

Päikesepaistet jagub lõppeval nädalal siiski ka, kuid õhusoojaga ilmataat siinsetel aladel ei priiska ja hoiab kindlameelselt mõõdukat joont. Reedel ja laupäeval tõmbuvad madalrõhkkonnad veidi tagasi ja Baltimaadeni sirutub lõuna poolt kõrgrõhkkonna serv. Tuul võtab suurema hoo maha ja vihmapilved teevad sinitaevale rohkem ruumi.

Pühapäeval suundub Põhjamerel pöörlev madalrõhkkond aga Skandinaaviasse ja selle idaserv tõrjub kõrgrõhkkonna kaugele Venemaale.

Esmaspäeval tugevneb madalrõhuala haare Läänemere ääres veelgi. Nimelt tekib Ukraina-Valgevene kohal uus tsüklon ning selle edaspidine areng ja liikumine määrab täielikult meie järgmise nädala ilma.

Teisipäeval liigub noor madalrõhkkond Baltimaade idapiiri tagant Peterburi lähistele ja sellest kasvab märkimisväärne keeris. Eesti mähitakse vähemalt kolmeks ööpäevaks tihedasse vihmakardinasse ja tuul saab uut hoogu juurde, õhutemperatuur jääb öösiti 10 kraadi ringi ja päevased termomeetrinäidud enam 20 kraadini ei küündi.

Nädala lõpu poole madalrõhkkonna jõud raugeb ja raugeb ka tuul. Õhk püsib aga niiske ja jahe ning maapinda kaunistavad lombid saavad hõrenevatest sajupilvedest endiselt täiendust juurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles