Londoni teadlased pildistasid esimest korda üliharuldast looma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni Zooloogia Ühingu liige George Sunter Londoni loomaaias
Londoni Zooloogia Ühingu liige George Sunter Londoni loomaaias Foto: SCANPIX

Esimest korda suudeti pildile saada üks maailma kõige haruldasem primaat, kes oli teadlaste arvates välja surnud.

Kuna loom on üle 60 aasta olnud niivõrd tabamatu, uskusid teadlased, et see suurte silmadega imetaja on ilmselt välja surnud. Alates 1937. aastast on looma nähtud vaid neli korda, millest viimati nähti teda põgusalt kaheksa aastat tagasi. Nüüd suutsid aga Londoni Zooloogia Ühingu (ZSL) teadlased seda haruldast looma pildistada, vahendab Telegraph.

Pildile jäädvustati see lühikeste jäsemete ja tiheda karvkattega täiskasvanud isasloom Sri Lanka metsas. Pildistamine polnud aga sugugi naljaasi, kuna kokku võttis see aega 200 tundi.

«Me oleme elevil, et suutsime pildistada antud liiki esimest korda ning tõestada, et ta pole välja surnud,» ütles ZSLi bioloog Craig Turner.

Antud primaatide liik Loris tardigradus nyctoceboides on väidetavalt niivõrd haruldane arvukate teeistanduste tõttu, mis hävitavad nende looduslikke elupaiku. Seni on loomi leitud vaid Lõuna-India ja Sri Lanka troopilistest metsadest. Need primaadid on umbes 15-25 cm pikkused ja suurte silmadega, mis võimaldavad neil pimedas saaki püüda.

Arvatakse, et kokku on maailmas hetkel vaid 100 isendit, mis muudab looma üheks kõige ohustatumaks liigiks. Teadlased lisasid, et kuna sellest pisiloomast teatakse niivõrd vähe, võib isendeid olla isegi alla kuuekümne.

Pilti haruldusest vaata siit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles