Lääne-Eesti päästekeskus soovitab tuleohu pärast metsad sulgeda

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Lääne-Eesti päästekeskus soovitab väga suure tuleohu tõttu põuaajaks võõras metsas viibimine keelata.


Piirangu seadmine võõrasse metsa mineku keelamisega on päästeteenistuse hinnangul vajalik metsatulekahjude ennetamiseks ning suure kahju ärahoidmiseks. Kestvad kuumad ja kuivad ilmad on muutnud metsad eriti tuleohtlikeks. Ka lähipäevade ilmaprognoos annab alust arvata, et tuleoht suureneb veelgi, teatas Lääne-Eesti päästekeskus.

Metsade sulgemise soovitamiseks annab alust ka eile ja üleeile Pärnumaa ja Hiiumaa puhkealade kontrollimisel avanenud pilt. Kontrollkäikudel jälgiti lahtise tule kasutamist looduses ning puhkealal ning kuidas seal viibivad inimesed kehtestatud nõudeid täidavad.

Pärnumaa kontrollkäigul avastati viis lõket, mis olid tehtud metsa-alale väljaspool selleks ettenähtud lõkkeplatsi. Lõkked oli küll kividega ümbritsetud, kuid lõkke tegijatele anti korraldused lõkked kustutada ning kivid minema viia, et järgmised seltskonnad sama kohta lõkkekohana ei kasutaks.

Esmaspäeval avastati Hiiumaa puhkealasid kontrollides üks ebaseaduslik lõke ning keskkonnainspektorid suunasid kümmekond keelatud alal telkinud seltskonda ümber lubatud telkimisalale.

«Metsas viibimine ei põhjusta iseenesest tulekahju, vaid ikkagi see, kuidas inimesed käituvad. Olles ise viimastel päevadel näinud nõuetest üleastumist, soovitan omavalitsustel keeld kehtestada,» märkis Lääne-Eesti päästekeskuse järelevalveteenistuse juht Indrek Laanepõld.

Inspektorid jätkavad kontrollkäike puhkealadele ning suletud metsadesse, et kontrollida metsas viibimise keelust kinnipidamist. Kontrolli eesmärk on metsatulekahjude ärahoidmine. Metsatulekahju kustutamine on päästeteenistusele väga aeganõudev ja ressursimahukas ning looduse taastumine põlengust võtab aega aastakümneid.

Vastavalt metsaseadusele on kohalikul omavalitsusel õigus anda välja korraldus, mis keelab võõras metsas viibimise.

Pane tähele!

Keelu ajal ei tohi metsa minna jalgsi ega mootorsõidukiga.

Kui metsa minemise keeldu kehtestatud ei ole, tohib metsas lõke teha, grillida ja suitsetada ainult nendes kohtades, kus maaomanik on lõkkeaseme eelnevalt ette valmistanud ja tähistanud.

Riigimetsas on RMK puhkealadel lõkkeplatsid, kus on sädemepüüdjatega lõkkealused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles