Loomaarst: koera õue viimine on praegu võrreldav tema tapmisega

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

«Praegusel hetkel oma koera õue viimine on mingis mõttes võrreldav koera tapmisega,» rõhutas Eesti Maaülikooli loomakliiniku loomaarst Kristel Peetsalu.

«Probleem lemmikloomade kuumatalumisega on hetkel hästi aktuaalne, valvekliinikuna Eestis saame palju kõnesid küsimustega, kuidas kuumarabanduses loomi aidata,» rääkis Peetsalu Vikerraadio saates «Uudis+».

«Nädal aega tagasi oli ka üks koera surmajuhtum ülekuumenemisest. Loom jooksis pikka aega väljas,» tõdes loomaarst.

Lemmikloomade kuumaprobleemide põhjuseks on Peetsalu sõnul tihti ülepingutus, kuum ja niiske keskkond ja vahel valed esmaabivõtted.

«Kuigi lõõtsutamine on suvel tavaline, sest selle kaudu toimub neil termoregulatsioon, on siin siiski teatud «agad». Kuumaprobleemide sümptomiteks on väga tugev lõõtsutamine, võib tekkida süljevool ja looma limaskestad võivad muutuda telliskivipunaseks,» loetles ta.

«Võivad ka tekkida tasakaaluhäired, loom võib hakata asjade vastu põrkuma. Tekkida võivad krambid kuni teadvusekaotuseni välja.»

«Ohustatud on ka ketikoerad, kellel on piiratud liikumisvõimalus. Kuut on liiga niiske ja kuum, sellest pole varju pakkumiseks kasu,» rõhutas loomaarst.

«Samuti on ohus pisinärilised ja linnud, nad ei talu küll tuuletõmbust, aga vajavad kindlasti joogivett ja varjulist kohta,» toonitas Peetsalu.

«Vahel aitab ka koera-kassi märjaks tegemine, näiteks kassid, kes ei talu üldiselt vett, praegu isegi teatud määral taluvad. Õues ei tohiks lemmikloomi kindlasti hoida, koer tuleks võtta siseruumi ja kasvõi ajutiselt keldrisse viia,» selgitas ta.

«Kassidele üldiselt soojus meeldib, aga õhuvahetus peaks olemas olema, loom peab saama oma kehatemperatuuri reguleerida. Kui kass suu lahti hingama hakkab, siis on asjad juba halvasti ja vaja on abi,» kinnitas Peetsalu.

«Jääkülma veega kassi jahutada ei tohi, see võib kujuneda eluohtlikuks. Käesooja veega tuleks reite sisekülgi, kõhu alt ja kaelapiirkonda jahutada. Võib ka märja käterätiga katta.»

«Iga looma, kellel on kuumaga probleeme tekkinud, peaks üle vaatama loomaarst, sest sellest võivad välja kujuneda neuroloogilised probleemid, neerupuudulikkus ja edaspidises elus võib esineda probleeme kuumataluvusega,» hoiatas loomaarst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles