Arst soovitab Eestiski siestat pidada

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis võiks kuumalainega pidada siestat nagu lõunamaadeski.
Eestis võiks kuumalainega pidada siestat nagu lõunamaadeski. Foto: SCANPIX

Südamearst Margus Viigimaa soovitas suuremad tööd ja tegemised palaval ajal ära teha kas hommikul vara või õhtul hilja. Päeval võiks pidada siestat nagu lõunamaadeski.

Viigimaa rääkis Vikerraadiole antud hommikuintervjuus, et kuumus on südamele juba iseenesest tavalisest suurem koormus ja seega võiks ohtude vältimiseks aktiivsem olla siis, kui juba veidi jahedamaks läinud.

Päevast siestat võiksid arsti soovitusel eriti pidada eakamad, kel tuleb kuumaga olla teistest ettevaatlikum.

Samas võiksid rahulikult võtta ja tavalist treeningkoormust vähendada ka tervisesportlased. «Isegi sörkjooksuga võib nahk väga märjaks minna ja inimene südamele päris suure koormuse südamele saada,» ütles Viigimaa.

Mida täpselt kuumus südamele teeb, selgitas Viigimaa järgmiselt: «Kõigepealt paneb ta südame tunduvalt kiirmini tööle ja sellega kaasneb ka vererõhutõus, võivad tekkida südame rütmihäired või kui neid on eelnevalt olnud, võivad need oluliselt sageneda.»

Omaette oht on ka liigne higistamine ja vähene joomine – nende tõttu võib arsti sõnul tekkida veres kaaliumivaegus ja siis on südame rütmihäired eriti kerged tulema.

Seepärast tuleb palavaga ikka piisavalt juua. Kuid kindlasti mitte alkoholi ja eriti mitte kanget alkoholi, hoiatas Viigimaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles